14.000 nieuwe decryptiesleutels beschikbaar om met CoinVault gegijzelde data te ontsleutelen

encryptie

Kaspersky Lab heeft 14.031 decryptiesleutels voor CoinVault en BitCryptor toegevoegd aan de database noransom.kaspersky.com. Met behulp van de decryptiesleutels kunnen slachtoffers van de ransomware varianten gegijzelde data ontsleutelen zonder hiervoor losgeld te betalen.

De Nederlandse politie arresteerde in september twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij aanvallen met de CoinVault en Bitcryptor ransomware, een variant op CoinVault. Op command & control servers achter deze ransomware zijn na de arrestaties decryptiesleutels aangetroffen. Deze zijn door Kaspersky Lab toegevoegd aan de database met decryptiesleutels die het bedrijf online beschikbaar stelt.

Decryptiesleutels automatisch uitproberen

Op noransom.kaspersky.com is een applicatie beschikbaar die automatisch beschikbare sleutels uitprobeert. Slachtoffers hoeven hierdoor niet handmatig decryptiesleutels uit te proberen, wat gezien de grote hoeveelheid sleutels onbegonnen werk zou zijn.

De cybercriminelen achter CoinVault probeerden tienduizenden computers wereldwijd te infecteren. Ze slaagden erin ten minste 1.500 Windows-gebaseerde machines te vergrendelen, waarna ze voor het decoderen van de bestanden bitcoins eisten van de slachtoffers. Gebruikers van in totaal 108 landen werden getroffen waarvan de meesten in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Alle sleutels achterhaald

"Het CoinVault-boek kan bijna dicht: de resterende slachtoffers kunnen hun bestanden terughalen en de cybercriminelen zijn opgepakt, dankzij de samenwerking tussen de Nederlandse politie, Kaspersky Lab en Panda Security. Het CoinVault-onderzoek is uniek omdat we er in zijn geslaagd om alle sleutels te verkrijgen. Al het harde werk heeft zich uitbetaald, want daarmee konden we het hele businessmodel van de groep cybercriminelen verstoren", aldus Jornt van der Wiel, Security Researcher van Kaspersky Lab's Global Research & Analysis Team (GReAT).

Meer over
Lees ook

Ransomware Reveton breidt activiteiten uit van gijzeling naar diefstal

Reveton is een vorm van ransomware die ook wel bekend staat als het 'politievirus'. De malware heeft een update gekregen waardoor deze niet langer alleen computers in gijzeling neemt, maar ook wachtwoorden en bankgegevens probeert te stelen. De ransomware stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan en claimt eigendom te zijn van een politiekorps. Dit korps zou de PC van het slachtoffer hebben vergrendeld. Door een boete te betalen kunnen slachtoffers hun PC weer ontgrendelen. In werkelijkheid hebben politiekorpsen echter niets met de malware te maken. Aan deze werkwijze heeft de malwa1

Fortinet waarschuwt voor ransomware op mobiele apparaten

Fortinet geeft vandaag een waarschuwing af en adviseert gebruikers van mobiele apparaten waakzaam te zijn voor mobiele ransomware, dat de afgelopen maanden flink in opkomst is.  Ransom betekent ‘losgeld’ en ransomware is een vorm van malware die cybercriminelen op apparaten weten te installeren. Nadat het apparaat hiermee besmet is, kunnen gebruikers er nagenoeg niets meer mee doen. De cybercriminelen eisen betaling van gebruikers om de controle over hun apparaat terug te krijgen. Tot voor kort kwam ransomware hoofdzakelijk voor op desktop- en laptopcomputers, maar de laatste tijd richten de1

Beveiligingsspecialist ontgrendelt door ransomware gegijzelde bestanden met recoverytool

Beveiligingsspecialist ontgrendelt door ransomware gegijzelde bestanden met recoverytool

Ransomware is malware die bestanden in gijzeling neemt en losgeld eist. Versleutelde data is doorgaans niet meer te herstellen, tenzij de encryptiesleutel wordt achterhaald. Een beveiligingsonderzoeker is er echter in geslaagd bestanden die door de Cryptowall-ransomware zijn versleuteld met behulp van een recoverytool te herstellen. Cryptowall is1