Apple verwijdert apps die persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelen

apple-ios9

Apple heeft ruim 250 apps verwijderd uit de App store die persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelden en deelden met een Chinees advertentiebedrijf. De apps zijn ontwikkeld met de software development kit (SDK) Youmi.

SourceDNA trok onlangs aan de bel over het gedrag van de apps. 256 apps bleken allerlei gegevens waarmee gebruikers kunnen worden geïdentificeerd te verzamelen en door te spelen naar een advertentieservers. Het ging hierbij onder andere om de Apple ID van gebruikers, serienummers van componenten in apparaten en een overzicht van geïnstalleerde apps.

Youmi

Apple heeft nu maatregelen genomen en ruim 250 apps uit de App Store verwijderd. De apps zijn ontwikkeld met Youmi, een SDK voor het iOS-platform van een gelijknamig Chinees advertentiebedrijf. Youmi blijkt in apps die met de SDK worden ontwikkeld software in te bakken waarmee persoonlijke informatie van gebruikers wordt verzameld. Deze feature zit verstopt in de code van de SDK. SourceDNA stelt dat veel ontwikkelaars waarschijnlijk dan ook niet wisten dat Youmi de gegevens over hun klanten verzamelde.

De SDK van het bedrijf zou voornamelijk door Chinese ontwikkelaars zijn gebruikt. De verwijderde apps zouden in totaal ruim een miljoen keer door iOS-gebruikers zijn gedownload. Alle apps die met Youmi worden ontwikkeld worden voortaan standaard door Apple geweigerd.

Meer over
Lees ook
Shadow-IT als ‘onzichtbaar’ gevaar

Shadow-IT als ‘onzichtbaar’ gevaar

Waarom zou je als gebruiker op IT moeten wachten als je met behulp van een emailadres en creditcard met één druk op de knop diverse tools binnen handbereik hebt om makkelijker en effectiever te werken? Software-as-a-Service-toepassingen zijn afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. En dat is niet zo vreemd. Toepassingen die in de1

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1