Security moet altijd - niet alleen tijdens de vakantie

RH

We naderen weer de zomervakantie. En dus ontvangt de redactie van Infosecurity Magazine zoals ieder jaar weer een aantal persberichten met reuze handige tips voor wie ook in het buitenland digitaal veilig door het leven wil gaan. Dat leidt soms tot interessante discussies. Zoals met een marketing manager die ik kort na het ontvangen van zo’n persbericht vol tips tegenkwam.

Eerste reactie van deze marketing manager: ‘Ik weet het, ik weet het … daar krijgen jullie er vast veel meer van’. Maar, zo zei ze, wij merken dat zich na de zomervakantie bij onze klanten veel meer security-incidenten voordoen dan in de rest van het jaar. Dus kennelijk gaat er in de zomermaanden toch iets fout bij een aantal mensen.

Misschien is mijn beeld wat anders omdat ik persoonlijk vrij veel reis. Voor mij is het heel normaal om in het buitenland ‘online te gaan’. Of beter gezegd: ik ben altijd online, waar ik ook ben. Wat security betreft neem ik eerlijk gezegd in het buitenland ook geen andere maatregelen dan als ik in Nederland ben. Ja, ik gebruik als het even kan een VPN-verbinding. En nee, ik gebruik nooit een openbaar wifi-netwerk. Dat doe ik niet als ik in Nederland op bezoek ben bij een bedrijf of tijdens een event. Dus waarom zou ik dat in het buitenland wel doen? Is mijn telefoon herkenbaar als mijn telefoon? Uiteraard niet. En u zult in mijn directe omgeving ook geen ‘Hotspot van Robbert Hoeffnagel’ tegenkomen. En ga zo maar door. Maar hierbij maakt het niet uit of ik in Nederland ben, in Duitsland, Spanje, Oekraïne of Thailand. En zo heb ik nog een aantal maatregelen genomen

Heb ik dan nooit last gehad van security-incidenten? Jazeker wel. Ik heb eens een probleem met WhatsApp gehad. En ik heb wel eens een - zeg maar - ‘merkwaardige’ afschrijving gehad via mijn credit card.

En een oud-collega heeft wel eens een probleem met ransomware gehad dat zich dankzij flitsend ingrijpen van een andere collega niet verder kon verspreiden. Maar verder heb ik eigenlijk weinig problemen gehad tot nu toe.

Wel zie ik dat er ‘van alles’ geprobeerd wordt via e-mail. Tot en met de bij u vast ook wel bekende mailtjes dat mijn mailaccount gehackt zou zijn en dat ‘ze’ volledige toegang tot mijn mail en liefst ook mijn notebook hebben. En of ik maar even een bedrag in bitcoins wil betalen. Nee dus, dat wil ik niet en dat doe ik ook niet. En guess what: er gebeurt verder nooit iets.

Security op vakantie is natuurlijk een belangrijk thema. Maar het is in mijn ogen niet zo dat we op vakantie gaan naar het buitenland en we ‘dus’ extra maatregelen moeten nemen. We moeten simpelweg altijd veilig werken. En de tips dan? Natuurlijk zijn die nuttig: op de camping in Frankrijk, in het all-inclusive resort in Turkije, backpackend door Zuid-Amerika, maar ook in de trein van Rotterdam naar Den Haag of tijdens De Toppers in de Arena.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van Infosecurity Magazine