Online transitie van bedrijven

vodafone-logo

Hoewel we al ver in het digitale informatie tijdperk zitten, kreeg de informatie die online te vinden was tijdens de coronapandemie een andere wending. En dan spreken we over een specifiek soort informatie, namelijk bedrijfsinformatie en natuurlijk het veilig houden daarvan.

Vanwege de lockdown waren veel bedrijven genoodzaakt om veel zaken online beschikbaar te stellen voor hun werknemers. Nu er veel thuis gewerkt moest worden hadden bedrijven vaak geen andere keus dan fysieke taken online te laten uitvoeren. Om dit te bewerkstelligen moest er een aantal zaken geregeld worden. Veel daarvan lijken logisch, zoals het impleteren van passende SaaS-omaar er komt meer bij kijken dan je zou denken.

Online transitie

In plaats van gegevens op lokaal gebied houden gingen veel bedrijven de cloud in. Werknemers kregen waar ook ter wereld toegang tot bedrijfsinformatie en gegevens.

Hierdoor werd er een digitale werkplek voor de werknemers ontwikkeld. Ook moesten werknemers die niet over voldoende zakelijke middelen beschikken, worden voorzien van laptops, computers en smartphones met uitgebreide abonnementen of sim only aanbiedingen. Belangrijk is dat privé en werk gescheiden wordt, waardoor het dus niet onverstandig is om werknemers van nieuwe of oude telefoons te voorzien. Nu we richting deze online transitie gaan is het belangrijk om bewust te worden van mogelijke digitale valkuilen.

Digitale valkuilen

Met online informatie, berichtgeving en communicatie komt natuurlijk ook een veilige online werkplek kijken. Hoewel opslaan in de cloud vaker veiliger is dan een drager (die kun je kwijtraken), wordt het hanteren van extra beveiliging vaak over het hoofd gezien. Zogenaamde cybersecurity is niet het eerste belang waar bedrijven aan denken die grotendeels verplaatsen naar een online werkomgeving. Veel mkb’s nemen geen maatregelen om hun onlineomgeving te beveiligen. 

Dat informatie online beschikbaar wordt, is niet altijd even wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan klant- en persoonsgegevens die niet voor iedereen zichtbaar hoeven zijn. Vooral bij (te) weinig cybersecurity is de kans op een datalek van deze gegevens groot. Het vervelende is dat een datalek vaak pas erg laat wordt ontdekt. Een gevolg is het verlies van vertrouwen van de klant zo goed als verdwijnt in geval van een datalek.

Is er geen apparatuur door het bedrijf aangeboden en werken thuiswerkers op eigen computer of laptop, dan is de kans op een virus vaak groter dan als er op bedrijfsapparatuur wordt gewerkt. Bedrijfsapparatuur is namelijk vaker makkelijker te controleren dan een persoonlijke computer.

Conclusie

Hoewel de online transitie vaak veel voordelen heeft, komen er meer zaken bij kijken dan alleen een digitale werkplek creëren. Als er sprake is van een digitale veilige werkplek, waarbij er regelmatig cybersecurity controles worden gedaan in combinatie met de genoemde punten hierboven, dan is er daadwerkelijk sprake van een goede online transitie.