Microsoft trapt 2023 af met een gigantische Patch Tuesday

patch update

De eerste Patch Tuesday van Microsoft in 2023 bevatte maar liefst fixes voor 98 kwetsbaarheden, waaronder één actief misbruikte zero-day. “Na 2022, waarin de grootste aantallen zero-days en kwetsbaarheden werden ontdekt, blijkt uit deze eerste release van dit jaar dat de trend niet zal afnemen”, zegt Saeed Abbasi, manager vulnerability and threat research van Qualys.

De actief misbruikte zero-day kwetsbaarheid, CVE-2023-21674, komt voor in Advanced Local Procedure Call (ALPC), een hulpprogramma voor het doorgeven van berichten in Windows-besturingssystemen. “Een aanvaller kan de kwetsbaarheid gebruiken om uit de sandbox van Chromium te breken en uitvoeringsrechten op kernelniveau en SYSTEM-privileges te verkrijgen”, zegt Abbasi. “Kwetsbaarheden van deze aard worden vaak gebruikt in combinatie met de levering van malware of ransomware.”

Naast de deze zero-day zijn er volgens Abbasi twee kritieke kwetsbaarheden om goed in de gaten te houden. “De eerste is CVE-2023-21743, die invloed heeft op de beveiligingsfuncties van Microsoft SharePoint Server. Een niet-geauthentiseerde aanvaller op afstand kan deze kwetsbaarheid misbruiken om een anonieme verbinding met de SharePoint-server tot stand te brengen en zo de beveiligingsmaatregelen te omzeilen.” De tweede is een Microsoft Exchange Server kwetsbaarheid (CVE-2023-21763 en CVE-2023-21764) waardoor een aanvaller zijn privileges kan verhogen doordat een eerdere kwetsbaarheid (CVE-2022-41123) niet goed is bijgewerkt. Abbasi: “Een aanvaller kon code uitvoeren met privileges op SYSTEM-niveau door gebruik te maken van een hard gecodeerd bestandspad. Zowel SharePoint als Exchange zijn essentiële tools voor samenwerking en het uitvoeren van dagelijkse taken. Dat maakt deze kwetsbaarheden uiterst aantrekkelijk voor een aanvaller.”

Volgens Abbasi is het ‘de hoogste tijd’ om de implementatie van patches te automatiseren voor updates met vastgestelde schema's zoals Patch Tuesday van Microsoft. “Dan kunnen IT-beveiligingsteams hun energie steken in het efficiënt reageren op onvoorspelbare gebeurtenissen die een risico vormen voor een organisatie.”

 

Lees ook
Samenwerkingsverband Agrifood Cyberweerbaarheid lanceert Cybersecurity Self-assessment Tool

Samenwerkingsverband Agrifood Cyberweerbaarheid lanceert Cybersecurity Self-assessment Tool

Met gepaste trots kondigt de projectgroep Agrifood Cyberweerbaarheid, een initiatief van ForFarmers, De Heus, Vion Food Group, Eurofins Agro, Nutreco en Royal Friesland Campina met ondersteuning van AgroConnect en het Digital Trust Center (DTC), de lancering van de Agrifood Cybersecurity Self Assessment Tool aan.

Lookout kondigt ’s werelds eerste endpoint to cloud securityplatform aan

Lookout kondigt ’s werelds eerste endpoint to cloud securityplatform aan

Securitybedrijf Lookout komt met verbeterde functionaliteit en functies voor het Lookout Cloud Security Platform: ‘s werelds eerste endpoint-tot-cloud securityoplossing. Het cloud-native platform van Lookout biedt nu een uniform beleidskader voor beheer en handhaving voor alle mobiele devices en voor cloud-, internet- en private apps.

ENISA -Do-It-Yourself Toolbox - Cybersecurity Awareness Raising

ENISA -Do-It-Yourself Toolbox - Cybersecurity Awareness Raising

Awareness Raising of bewustmakingsprogramma's dienen een onmisbaar onderdeel van de cyberbeveiligingsstrategie van een organisatie te zijn. Ze worden gebruikt om goede omgang met IT te stimuleren en veranderingen teweeg te brengen in de cyberbeveiligingscultuur van werknemers.