Microsoft trapt 2023 af met een gigantische Patch Tuesday

patch update

De eerste Patch Tuesday van Microsoft in 2023 bevatte maar liefst fixes voor 98 kwetsbaarheden, waaronder één actief misbruikte zero-day. “Na 2022, waarin de grootste aantallen zero-days en kwetsbaarheden werden ontdekt, blijkt uit deze eerste release van dit jaar dat de trend niet zal afnemen”, zegt Saeed Abbasi, manager vulnerability and threat research van Qualys.

De actief misbruikte zero-day kwetsbaarheid, CVE-2023-21674, komt voor in Advanced Local Procedure Call (ALPC), een hulpprogramma voor het doorgeven van berichten in Windows-besturingssystemen. “Een aanvaller kan de kwetsbaarheid gebruiken om uit de sandbox van Chromium te breken en uitvoeringsrechten op kernelniveau en SYSTEM-privileges te verkrijgen”, zegt Abbasi. “Kwetsbaarheden van deze aard worden vaak gebruikt in combinatie met de levering van malware of ransomware.”

Naast de deze zero-day zijn er volgens Abbasi twee kritieke kwetsbaarheden om goed in de gaten te houden. “De eerste is CVE-2023-21743, die invloed heeft op de beveiligingsfuncties van Microsoft SharePoint Server. Een niet-geauthentiseerde aanvaller op afstand kan deze kwetsbaarheid misbruiken om een anonieme verbinding met de SharePoint-server tot stand te brengen en zo de beveiligingsmaatregelen te omzeilen.” De tweede is een Microsoft Exchange Server kwetsbaarheid (CVE-2023-21763 en CVE-2023-21764) waardoor een aanvaller zijn privileges kan verhogen doordat een eerdere kwetsbaarheid (CVE-2022-41123) niet goed is bijgewerkt. Abbasi: “Een aanvaller kon code uitvoeren met privileges op SYSTEM-niveau door gebruik te maken van een hard gecodeerd bestandspad. Zowel SharePoint als Exchange zijn essentiële tools voor samenwerking en het uitvoeren van dagelijkse taken. Dat maakt deze kwetsbaarheden uiterst aantrekkelijk voor een aanvaller.”

Volgens Abbasi is het ‘de hoogste tijd’ om de implementatie van patches te automatiseren voor updates met vastgestelde schema's zoals Patch Tuesday van Microsoft. “Dan kunnen IT-beveiligingsteams hun energie steken in het efficiënt reageren op onvoorspelbare gebeurtenissen die een risico vormen voor een organisatie.”

 

Lees ook
‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmerkt...

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvallen...