De perfecte monitoring-tool voor uw IT-infrastructuur

Paessler-Advertorial-Infosecurity-NL-February

| Door Christian Twardawa, COO Paessler AG

Het IT-landschap van kleine en middelgrote organisaties is vandaag de dag eigenlijk net zo complex als dat van grote ondernemingen, zij het dat de schaal wat kleiner is. Een solide IT-infrastructuur is binnen het MKB net zo belangrijk als bij grote ondernemingen. Kleinere bedrijven hebben vaak een kleiner IT-team en soms zelfs alleen een beheerder tot hun beschikking. Dat is ook de reden dat tools voor netwerkmonitoring een steeds belangrijkere rol spelen bij deze bedrijven.

Knelpunten of fouten bij de uitwisseling van gegevens kunnen leiden tot vastgelopen kritieke processen en dus tot gemiste kansen of zelfs reputatieschade. Het is van essentieel belang om servers en het netwerk voortdurend te monitoren zodat problemen worden gesignaleerd en verholpen voordat deze tot grote schade leiden. Bedrijven kunnen door hun netwerken te monitoren knelpunten met een negatief effect op de prestaties vermijden en de kwaliteit van services vergroten. Maar hoe kiest u als bedrijf de juiste netwerkmonitoring-tool?

Wanneer u op zoek bent naar de perfecte monitoring-tool, moet u als kleinere of middelgrote onderneming eerst bepalen welke delen van de netwerkomgeving u wilt monitoren. Moderne monitoring-tools beschikken niet alleen over de gebruikelijke monitoring-functies voor firewalls, switches en servers, maar kennen ook een scala aan opties om het hele IT-netwerk in de gaten te houden.

Voordat kan worden bepaald welke functionaliteiten een monitoring-tool zou moeten hebben, is het noodzakelijk dat IT-professionals eerst een uitgebreide analyse maken van alle kritieke componenten. Daarbij is het belangrijk om eventuele geplande aanpassingen niet te vergeten: zijn er plannen voor specifieke virtualisaties, moet VoIP of IPv6 worden geïmplementeerd of moet het netwerk in de nabije toekomst worden uitgebreid?

Correcte analyse van services en kosten

Moderne netwerkmonitoring-tools laten zien dat het niet nodig is om meerdere maatwerkoplossingen te implementeren. Deze tools kunnen namelijk veel meer dan alleen de bandbreedte en beschikbaarheid meten. Er zijn betaalbare tools op de markt die informatie leveren over bijna alle processen in een netwerk. Tools die niet alleen de infrastructuur monitoren en waarschuwen als zich fouten voordoen, maar die het IT-team ook actief kunnen helpen bij beginnende problemen. Bijvoorbeeld door services opnieuw te starten of een .exe-bestand uit te voeren.

Paessler2-615x490 Overzichtspagina van een monitoring-tool

De hedendaagse netwerkmonitoring-tools hebben ook uitstekende mobiele versies voor smartphones of tablets. Daarmee kunnen gebruikers overal alarmmeldingen ontvangen en daar actie op ondernemen en bovendien vitale informatie opvragen in de vorm van grafieken en kaarten. Ook zijn handige full-screen “dashboards” voor tablets en smart-tv’s verkrijgbaar.

Paessler3-157x300 Monitoring in app op smartphone: alle sensors in één oogopslag

Prijs is ook een belangrijke overweging bij de aanschaf en installatie van een moderne netwerkmonitoring-tool. Bedrijven moeten alert zijn op mogelijke verborgen kosten omdat veel aanbieders met onduidelijke licentiemodellen werken waarin mogelijk sprake is van dergelijke kosten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat systemen die op het eerste gezicht goedkoop lijken niet kunnen worden opgeschaald of dure add-ons en modules vereisen.

Het benodigde programmeerwerk en de implementatieduur moeten ook binnen redelijke grenzen blijven.

PRTG Network Monitor is een totaaloplossing die het hele IT-landschap bestrijkt, eenvoudig in het gebruik is en tegen een redelijke prijs kan worden aangeschaft en geïmplementeerd. Probeer de volledige versie van de tool 30 dagen gratis uit.