De complexiteit rond de adoptie van SASE ontmaskerd

Laurent Perrin headshot

Secure Access Service Edge, ook wel bekend als SASE, is momenteel veel in het nieuws dankzij onder andere de populariteit van het hybride werken en de wereldwijde spreiding van het personeelsbestand. Een cloudgebaseerd framework zoals SASE probeert netwerk en beveiligingsproblemen aan te pakken die gepaard gaan met de digitale transformatie. Een integrator kan hier ondersteuning bieden door bedrijven te voorzien van de nieuwste technologie.

Gartner voorspelt dat de totale wereldwijde uitgaven aan SASE dit jaar bijna $9,2 miljard bedragen. Dat is een stijging van 39% ten opzichte van 2022. Hier zijn verschillende verklaringen voor, zoals de verschuiving naar hybride werken, een behoefte aan geoptimaliseerde prestaties van ontwikkelde netwerken, de behoefte aan zero-trust security-appeal en de nood om leveranciers te behouden door de complexiteit te verminderen. SASE biedt een oplossing voor problemen die gepaard gaan met meer applicaties in de cloud, data dat is opgeslagen in meerdere clouddiensten en gebruikers die wereldwijd verbinding maken via allerlei apparaten.

Maar, zoals vaak voorkomt bij innovaties, blijven er ook mythes rondgaan over de adoptie van SASE.  Dit kan ertoe leiden dat organisaties verward en teleurgesteld raken over de resultaten. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende misvattingen:

Mythe #1: er is een ‘one-size-fits-all’ aanpak voor de implementatie van SASE

De grootste mythe op dit moment is, dat er een ‘one-size-fits-all’-aanpak bestaat voor het implementeren van SASE. Maar, SASE is niet één product. Het is een framework voor netwerkbeveiliging dat netwerken en netwerkbeveiliging combineert in een enkele clouddienst. Er is ook niet één aanpak die bij iedere organisatie werkt, want ieder bedrijf is anders. Om de beste aanpak vast te leggen, is werken met een integrator het meest efficiënt.

Oplossingen van één leverancier bieden de volledige SASE-architectuur via één bron, waardoor een eenvoudige en volledig geïntegreerde oplossing ontstaat. In tegenstelling tot oplossingen van meerdere leveranciers met meer flexibiliteit, maatwerk en een “best-of breed”-combinatie voor het integreren van SD-WAN en SSE. De keuze hangt af van de behoeftes van het bedrijf.

Voordat organisaties een SASE-partner kiezen ter ondersteuning van de SASE-uitrol binnen het bedrijf, moeten organisaties duidelijk weten welke verwachtingen en doelen ze hebben. De partner helpt hen bij het opstellen van een gepersonaliseerde strategie die gebaseerd is op een audit van wat er op dit moment al aanwezig is binnen de organisatie. Verder moeten bedrijven zoeken naar een SASE-framework dat naadloos integreert met de huidige netwerkinfrastructuur en security architectuur. Op deze manier verzekeren ze naast een optimale gebruikerservaring een veilige en krachtige connectiviteit.

Maar het belangrijkst om te onthouden, is dat een goede SASE-transformatie tijd kost.

Mythe #2: SASE draait enkel om cloud transformatie

Vaak krijgen bedrijven te horen dat alles in de cloud moet zitten voordat SASE werkt, maar dat klopt niet. SASE-oplossingen zijn namelijk ook geschikt voor hybride scenario’s.

Een hybride-aanpak combineert een private cloud met publieke clouddiensten en vaak een on-premises infrastructuur. Hoewel veel bedrijven de voordelen zien van cloudgebaseerde oplossingen, is niet iedereen bereid om af te stappen van de huidige on-premises systemen die vaak verbonden zijn met andere vitale infrastructuren. Hybride oplossingen ondersteunen bedrijven met een eenvoudige migratie naar de cloud, het optimaliseren van de workload en het beschermen van data op basis van hun gevoeligheid.

Bedrijven merken op dat er behoefte is aan een evolutie van strikt SD-WAN, wat de connectiviteit van een site dekt, naar een op cloud gebaseerde security en on-premises-security. De toepassing van SASE vereenvoudigt de interoperabiliteit tussen een SD-WAN oplossing en een cloud gebaseerde oplossing, wat zowel in hybride als in cloud-native omgevingen geïmplementeerd kan worden.

Mythe #3: SASE is een ‘set-it-and-forget-it’-oplossing

Bedrijven moeten klaar zijn voor verandering als ze willen starten met het implementeren van SASE, vooral omdat architectuur zich blijft ontwikkelen. Nu veel leveranciers SASE aanbieden, is het extra belangrijk om te beseffen dat ze niet allemaal dezelfde oplossingen bieden. Integrators moeten in staat zijn om zowel korte- als langetermijnstrategieën te ondersteunen. Dit is noodzakelijk, omdat technologie en zero trust implementaties zich blijven ontwikkelen, maar vooral omdat SASE niet een ‘set-it-and-forget-it’ oplossing is.

Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld SD-WAN al geïmplementeerd om hun connectiviteit te beheren en de cloud op schaal te gebruiken. Sterker nog: SD-WAN-netwerken ondersteunen cloud-native omgevingen. En ondanks dat de technologie voorheen voornamelijk werd gebruikt voor site-to-siteconnectiviteit, is het nu de trend om gebruikers van een bedrijf te verbinden met één of meer apparaten. Het is noodzakelijk dat bedrijven over een veilige toegangsverbinding en zero trust toegangsprincipes beschikken voor een succesvol proces.

Bedrijven moeten daarom ook op de hoogte zijn van het feit dat zero-trust ontwikkelt. Het vereist constante monitoring om te controleren wat gebruikers doen in de applicaties. Daarnaast moet de technologie geconfigureerd worden, zodat gebruikers het juiste toegangsniveau krijgen en zich houden aan de securitystrategie en het securitybeleid van het bedrijf.

De implementatie van SASE hoeft niet complex te zijn. Met de juiste doelstellingen en integratiepartner neemt de zichtbaarheid aanzienlijk toe. Tegelijkertijd zijn ondernemingen in staat om te voldoen aan de security- en prestatie-eisen van een steeds uitgebreider personeelsbestand.

 

Laurent Perrin is Directeur Connectivity Solutions bij Orange Business

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer over
Lees ook
Orange Business transformeert IT en lanceert eerste Prisma SASE met SP Interconnect

Orange Business transformeert IT en lanceert eerste Prisma SASE met SP Interconnect

Orange Business Orange Cyberdefense en Palo Alto Networks hebben hun samenwerking verder versterkt met Palo Alto Networks Prisma SASE met Service Provider (SP) Interconnect.

Fortinet breidt Universal SASE uit via strategische samenwerking met Digital Realty

Fortinet breidt Universal SASE uit via strategische samenwerking met Digital Realty

Fortinet maakt bekend dat het een strategische samenwerking is aangegaan met Digital Realty. Dit bedrijf is ’s werelds grootste leverancier van cloud- en carrier-neutrale oplossingen voor datacenters, colocatie en interconnects.

Fortinet verlegt focus naar Secure Networking, Universal SASE en Security Operations

Fortinet verlegt focus naar Secure Networking, Universal SASE en Security Operations

Fortinet maakt bekend dat het zijn zakelijke focus heeft aangescherpt. Het gaat prioriteit toekennen aan snelgroeiende en gedifferentieerde markten. Vanaf vandaag worden de research & development (R&D)- en go-to-market (GTM)-strategie van Fortinet ingericht rond drie kernmarkten: Secure Networking, Universal SASE en Security Operations.