Cybersecurity: wat is er in de loop der jaren veranderd (en wat niet)?

Bert-Stam-Rackspace-2-430x298

Bert Stam, Sales Director Northern Europe, Rackspace

Technologische ontwikkelingen gaan snel, razendsnel. We kunnen ons niet voorstellen hoe ons leven er over 10 jaar uitziet. Bestellingen doen in een webshop via een digitale spraak assistent in de woonkamer? Dat klinkt gek, maar over 10 jaar misschien niet meer. Ook op het gebied van cybersecurity gaan de ontwikkelingen razendsnel, maar laten we eens terugblikken: wat is er eigenlijk veranderd binnen cybersecurity in de afgelopen jaren?

Virussen die zich snel verspreiden via besturingssystemen en mails die beloven het probleem op te lossen, ze worden uiteindelijk de kern van het probleem: computers worden continu geïnfecteerd met virussen. Een probleem waar we in de huidige tijd mee te maken hebben, maar ook al jaren geleden. Het illustreert daarom wat er niet is veranderd in de cyberbeveiliging; dergelijke aanvallen zijn vandaag de dag nog steeds aanwezig en zeer bedreigend.

Maar wat is er dan wel veranderd? Dat is het landschap waarin de bedreigingen worden voorkomen. Een aantal jaar geleden maakten nog maar weinig bedrijven gebruik van cloud computing. Vandaag de dag streven de meeste organisaties ernaar om meerdere public en private clouds te exploiteren – en te beveiligen -, om nog maar te zwijgen over on-premise systemen, databases en andere toepassingen.

Daarom is de behoefte aan kennis over cybersecurity dringender dan ooit. Zo worden bijvoorbeeld de pogingen tot phishing steeds geraffineerder en biedt de multi-cloud trend gebruikers veel flexibiliteit maar confronteert het hen ook met een grote complexiteit. Nergens is dat duidelijker zichtbaar dan in de uitdaging om meerdere infrastructuuromgevingen en toepassingen te beveiligen.

Hoe beveilig je jouw cyberspace?

Iedereen heeft een rol bij het beveiligen van zijn deel van de cyberspace, inclusief de apparaten en netwerken die worden gebruikt. Als we allemaal ons deel van de cyberspace beveiligen - door bijvoorbeeld het invoeren van striktere beveiligingsprocedures, het verhogen van het bewustzijn van de gemeenschap, het opleiden van jongeren of het trainen van werknemers – zullen we samen een digitale samenleving vormen die veiliger en assertiever is in het geval een aanval.

Daarbij is het belangrijk om twee factoren op waarden te schatten:

  • Cloudsoftware moet continu geïnnoveerd worden. Investeer als organisatie in innovatie en grijp de nieuwste cybersecuritytools en compliance-maatregelen aan om de strijd tegen cybercriminaliteit aan te gaan;
  • Naast tools is de menselijke expertise ook van groot belang. Zo zijn beveiligingsexperts - van bijvoorbeeld Rackspace - continu actief op zoek naar bedreigingen binnen de omgeving van klanten in het Customer Security Operations Center dat 24x7x365 draait. Daarnaast doen extra teams hetzelfde werk maar dan in de interne systemen van Rackspace. Doordat klanten (vooraf) specifieke acties hebben geaccordeerd, kunnen analisten zich snel en zonder vertraging van bijkomende meldingen verplaatsen wanneer bepaalde dringende bedreigingen of verdachte activiteiten worden gedetecteerd.  

Aan het eind van de dag streven we allemaal naar hetzelfde einddoel, maar werken aan een veilige, digitale samenleving begint bij jezelf.