Black Friday: neem het heft in eigen handen

Bert-Stam-Rackspace-2-430x298

Bert Stam, Sales Director Northern Europe, Rackspace

Vrijdag 29 november is het weer zover: Black Friday. Retailers bereiden zich al weken voor en ook consumenten staan op scherp. Waar kunnen zij de beste deal scoren? Want scoren tijdens Black Friday doen consumenten zeker, dat laten de recordomzetten van afgelopen jaren wel zien. Dat het een kansrijke periode is voor retailers staat buiten kijf, maar vaak wordt vergeten dat retailers in deze periode ook extra kwetsbaar zijn. Meer klanten bezoeken de webshop in een zeer korte periode en hierdoor neemt de kans op problemen door beperkte middelen en onopgemerkte software bugs toe. Hoe kunnen retailers zich voorbereiden op extreme pieken, zoals Black Friday, en optimaal profiteren?

Het is belangrijk dat retailers zich bewust zijn van de extra aandacht voor hun webshop tijdens Black Friday. Als er problemen zijn bij een online winkel, dan verspreidt deze informatie zich razendsnel via sociale media en nieuwskanalen, waardoor de reputatie in korte tijd beschadigd wordt. Daarnaast geven klanten in deze periode doorgaans meer uit per transactie en elke verloren bestelling heeft dus grote negatieve gevolgen voor het bedrijfsresultaat. Impact op zowel de lange als korte termijn dus.

Continu beoordelen en aanpassen

Hoe kunnen retailers zich optimaal voorbereiden op deze extreme pieken? Afwachten en ‘hopen dat de webshop functioneert zoals deze hoort te functioneren’ is helaas nog steeds aan de orde van de dag voor veel retailers. Een goede voorbereiding, in controle blijven (lees: geen downtime) is minder complex dan het lijkt. Site Reliability Engineering (SRE) is het antwoord dat (schaal)gebeurtenissen zoals Black Friday kan opvangen.

SRE omvat alles wat nodig is om ervoor te zorgen dat een applicatie of applicatielandschap, zoals een webshop, goed blijft functioneren. Met SRE wordt er gekeken naar hoe software verkeerd zou kunnen werken en speelt daarop in. Je stelt codes op zaken af en voorkomt problemen voordat het überhaupt problemen worden. Zo wordt er gekeken naar de processen en technologieën die nodig zijn om dit te bewerkstelligen. Hierdoor kunnen zelfs de grootste gebeurtenissen ondersteund worden en is elke retailer klaar voor een piek op Black Friday.

Zonder te diep in te gaan op de techniek achter SRE (dat is hier te lezen) is inzicht essentieel om een webshop draaiende te houden. Aan de slag met de SRE-cyclus: 

  1. Definieer doelstellingen: dit helpt bij het afstemmen van onlineactiviteiten en om sturing te geven aan einddoelen: wat wil je bereiken?
  2. Beoordeel risico's: stel een ‘error budget’ in, een dienst hoeft namelijk nooit honderd procent te werken. Er zijn altijd andere aspecten die het gebruiken beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld de wifiverbinding van de consument. Binnen deze foutmarge kun je experimenten en veranderingen implementeren.
  3. Analyseer gegevens: zorg dat het verzamelen van gegevens, het monitoren van de resultaten en het analyseren van gegevens continu worden uitgevoerd, zo weet je precies hoe je webshop draait.
  4. Pas activiteiten aan: kom in actie! De foutmarges kunnen helpen bij het nemen van beslissingen over activiteiten.
  5. Herhaal!

Overweldigend? Vraag hulp!

Al deze stappen kunnen overweldigend overkomen, schroom daarom niet om een partij te zoeken die ervaring heeft in het ondersteunen van grootschalige evenementen en het beheren van e-commerce websites. Want, door aan de slag te gaan met mogelijke scenario’s kun je deze zelfs de baas worden en succes boeken tijdens grootschalige evenementen.