Senzer consolideert netwerkbeveiliging

unsplash office

Het gemeentelijk werkbedrijf Senzer heeft gekozen voor de security-oplossingen van Fortinet. De oplossingen beveiligen de volledige netwerkomgeving en bieden inzicht in de verkeersstromen; de bijbehorende rapportages helpen bij het aantonen dat Senzer voldoet aan de AVG. Doordat het werkbedrijf de volledige netwerkbeveiliging heeft geconsolideerd, verwacht het een besparing tot 70% aan beheertijd.

Senzer geeft uitvoering aan de Participatiewet voor zeven gemeentes in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. Het bedrijf legt verbinding tussen werkgever en werkzoekende en verzorgt de inkomensondersteuning, arbeids­integratie en sociale werkvoorziening voor zijn cliënten. De organisatie heeft 600 werkplekken, verdeeld over het hoofdgebouw in Helmond en twaalf kleinere locaties in de regio. Voorheen waren dit eilanden waarop verschillende modellen firewalls stonden die afzonder­lijk beheerd moesten worden. Na een fusie moest de interne ICT-afdeling van Senzer de informatiesystemen op een nieuwe manier optimaliseren en beveiligen.

Selectie

Jeroen van den Eijnden, senior system engineer bij Senzer: “Na een selectie­procedure kwamen we uit bij Fortinet. De Fortinet Security Fabric is een totale security benadering, die de netwerk- en beveiligingsoplossingen van Fortinet verbindt. Zo konden we het netwerk opnieuw inrichten, beveiligen én beheren via één centraal dashboard. Voor ons was het mooie dat Fortinet het complete pakket met end-to-end inzicht bevat.”

Jeroen van der Eijnden

Samen met channelpartner 4IP zijn er meerdere Fortinet securityoplossingen geïmplementeerd, waaronder Forti­Manager voor het beheer van alle applicaties, FortiSwitch voor betere netwerkprestaties en de FortiGate Next-Generation Firewall.

Van der Eijnden: “Deze voert inline scans uit die het verkeer onderzoeken op kwaad­aardige content en houdt deze tegen. Omdat de firewall application-aware is, kan het applicaties herkennen en op basis daarvan toegang regelen. De firewall herkent bijvoorbeeld Office 365 en dat is van belang omdat we de gang naar Microsoft Azure ingezet hebben. Voorheen moesten we handmatig IP-nummers opvoeren om applicaties toegang te geven. Nu werken we met de applicatieprofielen van Fortinet. Deze komen vanuit de FortiGate Cloud en zijn dus altijd actueel. Dat is een belangrijke toegevoegde waarde.”

Inzicht krijgen

Door het gebruik van FortiAnalyzer krijgt Senzer breed inzicht in wat op het netwerk gebeurt. Dat is ook belangrijk voor de CISO, die moet kunnen aantonen dat er geen privacygevoelige gegevens naar buiten gaan. “Met FortiAnalyzer analyseren we de verkeersstromen en genereren we allerlei statistische informatie. Zo begrijpen we wat onze mensen doen, hoe de verkeersstromen lopen en wat de belasting van de internetverbinding is. Met die rapportages kunnen we bijvoorbeeld aantonen dat we voldoen aan de AVG. Bovendien zorgen we ervoor dat we door de vervanging van losse beveiligingsproducten voor een geconsolideerde netwerkbeveiliging, ongeveer 60 tot 70% gaan besparen op het netwerkbeheer.”

Vincent Zeebregts, Fortinet country manager in Nederland: “Senzer is een grote, regionale organisatie die niet alleen verantwoordelijk is voor uitvoering van de Participatiewet, maar ook moet zorgen dat de bijbehorende privacy­gevoelige gegevens goed beveiligd zijn. Dit vraagt om een uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde beveiligingsaanpak die op alle punten in het netwerk bescherming en overzicht biedt. De gebruikelijke kantoor­applicaties en het informatiesysteem voor de uitkeringsadministratie waar Senzer mee werkt, wordt nu volledig beveiligd door Fortinet. We zijn er trots op dat onze oplossingen de organisatie beschermt tegen alle mogelijke vormen van cybercriminaliteit.”