Paessler speelt met PRTG in op vastleggen sensordata

ISM-05-2020-mika-baumeister-9B6SpJtAvA8-unsplash.jpg

Of het nu gaat om IIoT, Industry 4.0, onderhoud op afstand of retrofitting: productie (OT) en IT gaan steeds meer samen. IT/OT-convergentie is de basisvoorwaarde voor succesvolle en vooral ook veilige digitalisering in productieomgevingen. Paessler, een specialist op het gebied van monitoring, speelt hierop in met onlangs aangekondigde innovaties voor het vastleggen van data van IoT-apparaten. We spraken over deze ontwikkelingen met Christian Gügel, Business Development Manager New Markets bij Paessler.

Paessler heeft het monitoringplatform PRTG uitgebreid met een volledige MQTT-integratie. MQTT maakt de communicatie mogelijk met Industrial IoT (IIoT) apparaten en met slimme industriële gateways, waarmee je data van de fabrieksvloer kunt verzamelen. PRTG biedt nu drie MQTT-sensors plus notificatie-opties.

“Daarnaast zijn we binnen ons Uptime Alliance-partnerprogramma een samenwerking aangegaan met INSYS icom”, vertelt Christian Gügel, Business Development Manager New Markets bij Paessler. “Zij richten zich op industriële communicatie en IT/OT-netwerken en wij richten ons op monitoring. Samen willen wij de kloof dichten tussen operationele technologie op de fabrieksvloer en de IT-systemen die in andere delen van de organisatie worden gebruikt. Dat doen we door bedrijven een monitoringstrategie te bieden die de uitdagingen van IT/OT-convergentie aanpakt.”

Waarom is integratie van IT- en OT-monitoring zo belangrijk?

Vanwege de vergaande digitalisering van productieomgevingen heeft de industrie behoefte aan een centraal systeem dat apparaten uit de OT- en IIoT-omgeving in kaart kan brengen, in combinatie met de klassieke IT-infrastructuur, meent Gügel. “PRTG biedt nu een holistisch overzicht van de complete infrastructuur. Monitoring wordt oorspronkelijk door de IT-afdeling gerund, maar wanneer OT-teams hun apparaten ook monitoren, wordt predictive maintenance mogelijk.”

Wat bedoel je in dit geval met predictive maintenance?

“Denk hierbij aan een industriële pc (IPC) in extreme omstandigheden. Je kan bijvoorbeeld de ventilator van die IPC monitoren. Wanneer de filter verstopt raakt, gaat de ventilator langzamer draaien en stijgt de temperatuur. Dit kan leiden tot afsluiting van de IPC en downtime in de productie. Wanneer je de snelheid van de ventilator en de temperatuur monitort in PRTG, dan krijgt het onderhoudsteam tijdig een seintje dat de filter toe is aan een schoonmaakbeurt. En dat voorkomt een hoop ellende.” 

Hoe kan het dat deze twee werelden zo lang gescheiden van elkaar hebben bestaan?

“De industrie heeft traditioneel veel systemen die niet hoefden te communiceren met IT-omgevingen. Het was gewoonweg niet noodzakelijk. Nu ook productieomgevingen digitaliseren, is die noodzaak er wel. PRTG maakt de connectie tussen IT- en OT-omgevingen door de apparaten uit ieder segment te monitoren en visualiseert de status van alle onderdelen. PRTG doet dat met dedicated sensors voor IIoT, IoT en OT devices via de eerdergenoemde MQTT-implementatie, maar ook via specifieke OPC UA-sensors en een Modbus TPC-sensor.”

Meerdere gebruikers van beide segmenten kunnen samenwerken in PRTG. En dankzij ‘Reports’ en het ‘Dashboard’ kunnen zij een overall status van de infrastructuur laten zien aan bijvoorbeeld hun C-level management.

Nu gecombineerde monitoring mogelijk is, lijkt me het nog maar een kleine stap naar geïntegreerde security. Klopt dat?

In principe wel. Bij Paessler focussen we echter puur op monitoring. Daar ligt onze expertise en die breiden we steeds verder uit. Om klanten binnen de industrie te helpen met het security vraagstuk, gaan we in de nabije toekomst samenwerken met partners.

Meer over
Lees ook
FTC looft 25.000 dollar uit voor beter beveiliging van IoT

FTC looft 25.000 dollar uit voor beter beveiliging van IoT

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) looft 25.000 dollar uit voor een methode of tool die helpt Internet of Things (IoT) apparaten goed te beveiligen tegen cyberdreigingen. Hiervoor is de IoT Home Inspector Challenge opgezet. Een zeer zware DDoS-aanval op DNS-provider Dyn demonstreerde afgelopen jaar het gevaar van slecht beveiligde IoT-apparaten....

IoT vergroot slagveld en verandert de wapens van IT-beveiliging

IoT vergroot slagveld en verandert de wapens van IT-beveiliging

De komen jaren bepaalt IoT het lot van veel bedrijven. Wie er goed mee omgaat floreert, maar wie het verkeerd aanpakt ziet de business verwelken. Die aanpak hangt niet af van het gebruiksgemak of de voordelen van IoT-oplossingen, maar van de bescherming van de gegevens en privacy van de gebruikers. Het Internet of Things (IoT) houdt de gemoederen de...