Onegini biedt gebruikers no-code-security

onegini

Hoe kun je als financiële dienstverlener nieuwe klanten veilig en betrouwbaar ‘onboarden’ zodat je aan alle wet- en regelgeving voldoet, de klantloyaliteit bevordert en tegelijkertijd ook de bedrijfsrisico’s minimaliseert? Het Nederlandse Onegini ontwikkelde hiervoor intern een oplossing voor Customer Identity Access Management (CIAM).

Om maar met de actualiteit te beginnen: de corona-crisis heeft een enorme impact op de manier waarop bedrijven zaken doen. Banken en andere financiële dienstverleners sluiten hun vestigingen en doen al hun klantcommunicatie volledig online. Mede­oprichter van Onegini Denis Joannides verwacht de komende tijd dan ook extra belangstelling voor CIAM-oplossingen. “We zeggen nu enigszins gekscherend binnen Onegini: wie is de échte versneller van digitale transformatie? De CEO, CIO of COVID-19? Doordat financiële dienstverleners hun klanten door de corona-crisis niet meer aan de balie kunnen identificeren, kunnen er geen rekeningen geopend worden. Je bent feitelijk van de ene op de andere dag out of business. Onboarding zal dus meer online moeten gebeuren en dat moet veilig kunnen, want de reputatieschade is enorm als je je online-processen niet goed aanpakt en het misgaat.”

Veilig online en omnichannel communiceren

Onegini startte in 2012 om klanten van financiële dienstverleners op een simpele en veilige wijze toegang te geven tot portalen en de data in de portalen. Joannides: “Als je iemand veilig en gemakkelijk toegang geeft, is het daarna enkel nog zaak om goede selfservice functionaliteiten aan te bieden waarmee het online kanaal een succes wordt. Wij bieden in dit verband de software waarmee je als bedrijf je inlog-processen vereenvoudigt, met het accent op het zorgvuldig registreren van met wie je precies online zakendoet. Dat gaat verder dan alleen het vastleggen van een username en password. Wij willen ook dat inloggen veilig is en blijft, tegen de achtergrond dat fraude toeneemt en kwaadwillenden proberen data te stellen, bijvoorbeeld door account-takeovers. Daarnaast heb je in de loop van de tijd allerlei technologie gekregen om veilig in te loggen, zoals DigiD, iDIN, eHerkenning, de social platforms en meer. Al die vormen komen op het door ons ontwikkelde Onegini Identity Cloud-platform samen, waarbij wij de kanalen web, mobiel, online chat, e-mail en telefonie out of the box onder­steunen. Onze klanten kunnen dat platform gebruiken om zelf te bepalen hoe ze veilig met hun klanten willen communiceren.”

Ontzorgen

Voor financiële dienstverleners - de kerndoelgroep van Onegini - staat veiligheid voorop. Cybercriminelen proberen op allerlei manieren consumenten te misleiden of bestaande technologie te misbruiken om rekeningen leeg te halen. “Onze klanten rekenen op ons om die risico’s terug te dringen”, zegt Joannides. “Neem als voorbeeld het tonen van een QR-code voor het aanmelden bij je bank. Dat is op het eerste oog eenvoudig. Maar wij besteden enorm veel tijd aan het garanderen dat dit veilig gebeurt en misbruik zoveel mogelijk wordt uitgesloten. Dat maakt onze oplossing juist zo krachtig.”

Denis Joannides

Denis Joannides

Onegini kiest daarbij nadrukkelijk voor een SaaS-platform. “Wij leveren no-code security. Door ons platform aan te bieden als Software as a Service, halen we alle complexiteit die hierbij komt kijken weg bij de klanten. Als je dit zelf wilt doen, loop je heel veel risico’s, omdat het veel kennis en ervaring vraagt. Veel bedrijven nemen tools af van traditionele IAM-leveranciers en denken dat ze redelijk eenvoudig zelf een CIAM-platform kunnen bouwen. Maar ze komen er al snel achter dat het veel ingewikkelder is dan gedacht en dat het enorm veel beheer en onderhoud kost om bij te blijven. Het gaat niet alleen om de software, maar de hele product-offering eromheen. Financiële dienstverleners die kiezen voor concurrenten, krijgen de software vaak niet aan de praat en hebben zelf veel kennis nodig. Wij implementeren samen met de klant en brengen graag marktkennis over B2B- en B2C-use cases in, in het licht van geldende regulering.  Zo kunnen we met ons SaaS-platform klanten in heel korte tijd ontzorgen door het volledige security­toegangsbeheer voor hun applicaties over te nemen. Klanten kunnen op deze manier veel sneller applicaties ontwikkelen en inzetten, waardoor de time to market aanzienlijk versnelt.”

B2C en B2B vraagt om specifieke aanpak

Met zijn platform biedt Onegini een oplossing voor zowel de business-to-businessmarkt als de business-to-consumermarkt. Onegini is de eerste CIAM-leverancier in Nederland die klanten als officiële Digital Identity Service Provider (DISP) end-to-end met behulp van iDIN ontzorgt. Joannides: “iDIN past naadloos in onze Onegini Identity Cloud, waarin een rijk assortiment aan publieke eID’s is opgenomen, zoals DigiD, eHerkenning, eIDAS, itsme, Facebook en Google, maar ook eigen inlogmethodes als gebruikersnaam en wachtwoord en tweefactor-authenticatie via mobiel push, sms of QR-technologie. Daarnaast is eHerkenning de standaard voor B2B-authenticatie in Nederland geworden. Wij bieden in dat verband een krachtige propositie met eenvoudige toegang via eHerkenning, inclusief gedelegeerd autorisatiebeheer, zodat klanten beschikken over een betere beveiliging, zonder de noodzaak van een complex migratietraject.”

Onegini is in acht jaar uitgegroeid tot een marktleider op het gebied van CIAM in Nederland. In 2018 wist het bedrijf een groei van 135 procent te realiseren. Om die groei verder te versterken, kreeg het bedrijf in 2019 een kapitaalinjectie van vijf miljoen euro van investeerder Walvis en bestaande investeerders The Hatch Firm en InnovationQuarter. Doel blijft om verder te groeien, ook buiten Nederland. Onegini is al actief in Duitsland en België. Daarbij is de boodschap aan klanten dat ze door in te zetten op online niet alleen de customer journey sterk kunnen verbeteren. Joannides: “Ze kunnen ook enorme besparingen realiseren door digitale transformatie. Een grote verzekeraar wist met onze oplossing in drie jaar tijd negen miljoen euro te besparen door minder brieven te versturen, minder callcenterkosten te maken en minder te besteden aan IT. Dat zegt alles over de kracht van de oplossing.”