IT-SA in Neurenberg platform voor wereldspelers én startups

Begin oktober vindt in Neurenberg weer de security-beurs IT-SA plaats. Hoewel wellicht wat minder bekend dan de Infosecurity, is de Duitse beurs inmiddels uitgegroeid tot het in omvang derde evenement van Europa op het gebied van IT-security. Alle reden dus om tussen 6 en 8 oktober een of twee dagen naar Neurenberg af te reizen.

Elke tweede ondernemer werd in de afgelopen twee jaar door digitale economische spionage, sabotage of gegevensdiefstal getroffen. Dat is het resultaat van een door de Duitse belangenorganisatie Bitkom in juli 2015 gehouden onderzoek. Op de IT-SA, één van ’s werelds grootste vakbeurzen betreffende IT-beveiliging, tonen van 6 tot en met 8 oktober exposanten uit tal van landen hoe zakelijke IT-omgevingen effectief beschermd kunnen worden. In het beurscentrum van Neurenberg kunnen security managers en security-specialisten, maar ook business managers zich laten informeren over nieuwe ontwikkelingen over onderwerpen als het versleutelen van gegevens, het beschermen van netwerken tegen afluisteren of de vraag hoe zij medewerkers binnen de organisatie kunnen attenderen op digitale gevaren.

Strengere wetgeving

In Duitsland neemt met de onlangs van kracht geworden IT-beveiligingswet de druk toe op ondernemingen die aanvallers in ’t vizier krijgen, waarbij we ook de strenge privacy-wetgeving niet mogen vergeten. In België zien we een vergelijkbare trend waarbij door aangescherpte wetgeving aan ondernemers – en dus ook security managers – steeds meer eisen aan de beveiligingsaanpak van bedrijven en organisaties worden gesteld. Vragen over de betekenis van de nieuwe Europese wetgeving, die voorziet in minimum standaarden en een meldplicht voor beveiligingsincidenten in talrijke branches, zullen ongetwijfeld voor heel wat gespreksstof op de IT-SA zorgen. 

Trendbarometer

De IT-beveiligingsbranche profiteert van de wereldwijd voortschrijdende digitalisering en een groeiende vraag naar IT-beveiligingsoplossingen. Ook een blik op de stand van aanmeldingen voor de IT-SA 2015 laat dat zien. Met meer dan 330 exposanten lag deze net voor de zomer (juli) vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar duidelijk op een hoger niveau. Een overzicht van de exposanten is hier te vinden: www.it-sa.de/exhibitors-products. Gevestigde aanbieders zoals CenterTools, Computacenter of NCP zijn aanwezig, net zo goed als innovatieve startende bedrijven. Ook een aantal Nederlandse security-firma's neemt deel aan het evenement. “De IT-SA heeft in Europa als beurs vaste voet aan de grond gekregen. Er wordt informatie verstrekt over alle vragen over IT-beveiliging. Daarmee is het evenement ook een trendbarometer voor de gehele IT-beveiligingsmarkt. Vertegenwoordigers van wereldwijde ondernemingen vinden hier net zo goed passende oplossingen voor hun IT-beveiliging als managers van midden- en kleinbedrijven“, stelt beursmanager Frank Venjakob van de NürnbergMesse.

Speciale secties voor IAM en datacenter

Naast APT-bescherming (Advanced Persistent Threat) en VPN-oplossingen (Virtual Private Networks) bieden de speciale secties 'Data Center Plus' en 'IAM Area', evenals 'Campus@it-sa' en 'Startups@it-sa' de bezoeker mogelijkheden als zich te oriënteren. Dit jaar is extra veel ruimte beschikbaar gesteld voor jonge, innovatieve bedrijven. “Zo snel als bedreigingen veranderen, zo dynamisch reageert de IT-beveiligingsbranche“, licht Venjakob de ononderbroken groei op de IT-beveiligingsmarkt toe.

Open forums

Drie open forums maken het de bezoeker mogelijk om zich op de IT-SA te laten informeren op het gebied van trends en nieuwe oplossingen. Tijdens de gehele beurs biedt het forumprogramma in korte voordrachten van vijftien minuten over actuele vragen, nieuwe technologische ontwikkelingen en het beheren van veilige IT-infrastructuren. Tot de hoogtepunten rekent de organisatie een door Bitkom georganiseerd reeks over het beveiligen van datacenters. In de forums vinden ook Engelstalige presentaties plaats, evenals live hacking-demonstraties.

Nieuw op IT-SA: webtool en app

Voor de IT-SA 2015 lanceert de NürnbergMesse twee planningstools om het bezoeken van de beurs van 6 tot en met 8 oktober snel en efficiën te kunnen plannen. De tool is beschikbaar als een webapplicatie en als mobiele app.

Op de website van de beurs is het complete programma beschikbaar. Individuele voordrachten van exposanten en congresthema’s kunnen daarmee worden genoteerd, bij anderen worden aanbevolen en direct in de eigen digitale kalender worden overgenomen. De planningshulp is op te vragen via: www.it-sa.de/programme.

Met de app betreffende de it-sa 2015 is naast de mobiele website, voor de eerste keer een praktische helper beschikbaar voor smartphone en tablet. Via een volle tekst zoekopdracht vindt de app exposanten en producten. De zoekresultaten kunnen als notitielijst worden opgeslagen en in het hallenoverzicht worden getoond. De app is beschikbaar voor iOS en Android: www.it-sa.de/app.