Edward Snowden zet is-sa op de kaart

Edward-Snowden_2015_itsa_T_3699

Als beursorganisator zal je maar een spreker hebben die met een eenvoudige Google zoekopdracht maar liefst 36.400.000 hits oplevert. Eén waar de Verenigde Staten ook nog eens een opsporingsbevel naar heeft uitgevaardigd. De Zuid-Duitse NürnbergMesse heeft dit voor elkaar gekregen. Voor haar IT Securitybeurs it-sa had het Edward Snowden weten te strikken. 's Werelds bekendste klokkenluider sprak op 8 oktober, de laatste dag van de driedaagse beurs over cyberveiligheid. Infosecurity Magazine greep deze opmerkelijke zet aan om tijdens de afgelopen it-sa uitvoerig met Frank Venjakob, de directeur van de Messe, te spreken over de internationale ambitie van deze securitybeurs.

“De it-sa begon ooit als colocatie van de beurs Systems uit Munchen. Letterlijk betekent it-sa dan ook IT Security Area. Georganiseerd door de uitgever van het Duitse Infosecurity Magazine ‘KES’. Op het moment dat de beurs Systems ter ziele ging, werd de it-sa als stand alone voortgezet. Op zoek naar een nieuw onderkomen kwam de organisatie in Nürnberg terecht waar wij de it-sa graag als gastevent onderdak verschaften om na een paar jaar het geheel zelfs over te nemen. Gelukkig werken we nog steeds intensief samen met de oprichters van de it-sa, zo zit Nina Malchus (dochter van de it-sa oprichter Peter Hohl, red.) in de Raad van Advies van de beurs.”

Stevige groeicijfers

“Wij zijn dan ook bijzonder trots op de groeicijfers die we hebben doorgemaakt. Dit jaar hoopten we de magische grens van 400 exposanten te passeren. Dat is gelukt en hoe! Het werden er zelf 428 Een groei van ruim 10% dat zich ook in de bezoekersaantallen laat zien. Gemeten na drie beurs- en congresdagen heeft de Nürnberg Messe ruim 9.000 bezoekers mogen begroeten, een groei van 22%."

  • Frank Venjakob
  • Venjakob vervolgt: "De it-sa is meer dan een verzameling exposanten. Naast de beursvloer is er ook een stevig congresprogramma opgebouwd. Een programma met vele sprekers van naam en faam. Dat waarderen de bezoekers dan ook zeer en die waardering is welhaast nog belangrijker dan de groei die we doormaken. De eerste dagen van de beurs geven al zeer goede waarderingscijfers te zien. Vooral omdat we it-sa als een echte business to business beurs presenteren. Het grootste compliment dat de deelnemers kunnen geven aan ons is dan ook dat ze echt zaken hebben gedaan. Dat geeft ons veel vertrouwen dat we op de goede weg zijn met de organisatie van dit event.”
  • “Naast de focus op het zakelijke aspect”, gaat de beursdirecteur verder, “is ook de internationalisering van it-sa een belangrijk speerpunt. Er presenteren zich nu al tientallen exposanten op de beurs die niet uit Duitsland komen maar uit landen zoals Israël, Oostenrijk, Groot-Brittannië, de VS, Tsjechië, Roemenië, Polen, Zweden en natuurlijk Nederland. Ook die internationale exposanten zoals de Nederlanders zijn erg te spreken over de professionaliteit die de beurs uitstraalt.”

Nieuwe Duitse wet

De pas van kracht geworden Duitse IT-beveiligingswet creëert uiteraard de nodige vragen waarop exposanten perfect op kunnen inspelen. De druk op ondernemingen die aanvallers in ’t vizier krijgen, neemt hierdoor alleen maar toe waarbij ook de strenge privacywetgeving een enorme rol speelt. Ook de antwoorden op vragen over de betekenis van de nieuwe Europese wetgeving, die voorziet in minimum standaarden en een meldplicht voor beveiligingsincidenten in talrijke branches, waren te vinden op de it-sa 2015.

Edward Snowden als magneet

De it-sa organisatie heeft het voor elkaar gekregen om Edward Snowden als spreker binnen te halen. Deze voormalige CIA-medewerker mag samen - om het vriendelijk te zeggen - met WikiLeaks-oprichter Julian Assange een klokkenluider van de buitencategorie genoemd worden. Via een live-verbinding - in levende lijve zou helemaal een stunt zijn geweest - richtte Snowden zich tot de vele IT-veiligheidsexperts en -aanbieders die aanwezig waren.

Onder het motto ‘Verdediging tegen de duistere kunsten’ benadrukte Edward Snowden het belang van IT-beveiliging en gaf aan dat het nu meer dan ooit zaak is om ernst te maken met het handhaven van cyberveiligheid. Zeker in het tijdperk van de mondiale digitale netwerkvorming die geen landsgrenzen kent.