‘Bedrijven realistisch in de verwachte voordelen van SD-WAN’

CLW-06-2020-2020 Buis_Jan_hoch-600px.jpg

Het Duitse LANCOM Systems is een van de sponsors van het SD-WAN-onderzoek dat Peter Vermeulen in samenwerking met de BTG en CloudWorks heeft uitgevoerd. We spreken met Jan Buis, die bijna vijftien jaar geleden bij LANCOM begon als Country Manager Benelux en sinds begin 2019 de positie van Vice President Business Development bekleedt.

We leven in een bijzondere tijd. Wat is volgens jou de invloed van COVID-19 op de interesse in en acceptatie van SD-WAN?

“De overheidsmaatregelen om de corona-pandemie in te dammen hebben geleid tot een enorme toename van het netwerkverkeer. Ik denk dat iedereen dat wel doorheeft. Zelfs al was Nederland binnen Europa al kampioen thuiswerken, het is nooit eerder voorgekomen dat zo veel mensen buiten de muren van hun kantoor werkten."

"Tel daarbij op het gebruik van de vele real-time applicaties in de cloud die vaak lage latency vragen. Hierdoor is het belang van een betrouwbare netwerkinfrastructuur voor de bedrijfscontinuïteit duidelijker dan ooit. Het netwerk is de ruggengraat, een cruciaal element van de strategie voor digitalisering van elke onderneming. De WAN-infrastructuur moet kunnen omgaan met de dynamiek van het applicatiegebruik en we zien nu dat er bij bedrijven een groeiende belangstelling is voor SD-WAN als middel om de nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dat zien we ook terug in de resultaten van de enquête. Meer dan de helft van de respondenten is van plan om de komende jaren (meer) te investeren in SD-WAN.”

Denk je dat die toegenomen belangstelling volledig te danken is aan COVID-19?

“Nee, dat zou ik niet willen beweren. Ook voor de pandemie zagen we natuurlijk al dat steeds meer bedrijven ervoor openstaan als mensen deels thuis of elders willen werken en daarnaast steeds meer applicaties in de cloud gebruiken. Maar die trend is enorm versterkt door de lockdown. De toename van het werken op afstand wordt in de enquête dan ook het vaakst genoemd als reden om in SD-WAN te investeren, naast de toename van het dataverkeer. Die factoren zien we ook bij onze eigen klanten vaak terugkomen. Maar ook het verlangen naar een oplossing met een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid speelt voor veel bedrijven een rol.”

Centraal beheer

Vind je bedrijven die overwegen in SD-WAN te investeren realistisch als het aankomt op de voordelen die ze ervan verwachten?

“Over het algemeen heb ik de indruk dat dit inderdaad zo is. Ook in de resultaten van de enquête zie ik dat gelukkig wel terug. Zo zie ik dat betere netwerkprestaties vaak genoemd worden als een voordeel dat verwacht wordt. Veel respondenten verwachten een lagere TCO (total cost of ownership), een betere schaalbaarheid en een centraal beheer van alle netwerkgebieden (dus zowel WAN als LAN en WLAN). Dat zijn absoluut zaken die bedrijven van een SD-WAN-oplossing krijgen.”

Wat zijn de uitdagingen rond het WAN die deelnemers benoemen en die volgens jou heel goed opgelost kunnen worden met SD-WAN?

“Naast die betere schaalbaarheid en het centrale beheer dat ik net al noemde, zie ik ook verbeterde monitoring en geautomatiseerd beheer veel terugkomen in de antwoorden. En datzelfde geldt in zekere mate voor compliance, consolidatie en integratie van netwerken. Daar kunnen SD-WAN gateways in combinatie met een SD-WAN orchestrator zoals onze LANCOM Management Cloud. Voordelen van zo’n combinatie zijn bijvoorbeeld zero-touch provisioning van het gehele netwerk en daarbij automatische uitrol van configuraties naar alle locaties. Bedrijven kunnen tot wel 80 procent tijdwinst behalen bij de installatie en het beheer van een complex zakelijk WAN. Ook kunnen zij aanzienlijke kostenbesparingen realiseren door kostbare MPLS-lijnen met standaard ethernet-aansluiting te vervangen of deze aan te vullen.”

Compliance

Laten we even verder inzoomen op de compliance die je net noemde. Dit is een onderwerp waar LANCOM Systems de laatste maanden een paar keer aandacht voor gevraagd heeft. Met name na het onwettig verklaren van het Privacy Shield door het Europese Hof van Justitie (EHJ). Hierdoor is de overdracht van persoonsgegevens tussen de EU en de VS niet langer toegestaan.

Denk je dat bedrijven zich er voldoende van bewust zijn dat een Amerikaanse aanbieder van SD-WAN nooit een adequaat niveau van gegevensbescherming kan garanderen? Dit vanwege verregaande bevoegdheden van de Amerikaanse inlichtingendiensten die het inzien van de gegevens van niet-Amerikaanse burgers legitimeren.

“Helaas is een meerderheid van de bedrijven zich daar nog steeds niet van bewust. Daarom is dit een onderwerp dat we aan de orde blijven stellen. Wie het arrest van het Hof van Justitie negeert, maakt zich schuldig aan schending van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) - met alle juridische gevolgen van dien. Gelukkig geeft 28% van de respondenten in de enquête wel aan te zullen kiezen voor een oplossing die zowel in Europe is ontwikkeld als is gehost bij een Europese eigenaar. En 12% overweegt om over te stappen naar SD-WAN-oplossingen die in Europa gemaakt zijn.”

Is je nog iets opgevallen in de resultaten van de enquête dat we nog niet besproken hebben, maar waar je het toch graag nog over wilt hebben?

“Ja, ik vond het mooi om te zien dat een aanzienlijke groep respondenten waarde hecht aan een centrale, holistische oplossing voor SD-WAN en netwerkbeheer in het algemeen (dus zowel WAN en LAN als WLAN en security). En dat ook de kwaliteit van de gehele oplossing door een deel van de respondenten als een belangrijk beslissingscriterium genoemd wordt. Dit zijn zaken waar we bij LANCOM bijna dag en nacht mee bezig zijn. Het is fijn om de bevestiging te krijgen dat dit een strategie is waar behoefte aan is.”

Meer over
Lees ook
Tanium kondigt volledig autonoom werkend endpoint management-platform aan

Tanium kondigt volledig autonoom werkend endpoint management-platform aan

Tanium, marktleider voor Converged Endpoint Management (XEM), kondigde op de jaarlijkse Converge conferentie de roadmap aan voor een Autonomous Endpoint Management (AEM) platform.

Fortinet verlegt focus naar Secure Networking, Universal SASE en Security Operations

Fortinet verlegt focus naar Secure Networking, Universal SASE en Security Operations

Fortinet maakt bekend dat het zijn zakelijke focus heeft aangescherpt. Het gaat prioriteit toekennen aan snelgroeiende en gedifferentieerde markten. Vanaf vandaag worden de research & development (R&D)- en go-to-market (GTM)-strategie van Fortinet ingericht rond drie kernmarkten: Secure Networking, Universal SASE en Security Operations.

Overname CyGlass biedt WatchGuard AI-gebaseerde   detectie en response

Overname CyGlass biedt WatchGuard AI-gebaseerde  detectie en response

WatchGuard Technologies kondigt de overname aan van CyGlass Technology Services. CyGlass is een toonaangevende leverancier van cloud- en netwerkgebaseerde oplossingen voor detectie van en respons op dreigingen. Organisaties kunnen hiermee risico's identificeren, bedreigingen stoppen en compliance waarborgen.