Hoge verwachtingen van de cloud: terecht of onterecht?

Bert Stam, Sales and Marketing Director Northern Europe, Rackspace

Cloud computing wordt vaak gezien als een game changer. Maar wat gebeurt er als die belofte niet wordt waargemaakt?

Bert-Stam-Rackspace Schaalbaarheid, flexibiliteit, beschikbaarheid, prestatie en kosteneffectiviteit – deze termen klinken veel organisaties als muziek in de oren en ze vormen veelal de hoofdredenen voor een cloud first aanpak. Hoewel de beloofde voordelen van de cloud aantrekkelijk zijn, is het belangrijk om eerst een helder beeld te hebben bij wat je eigenlijk met de cloud wilt bereiken en in hoeverre je bereid bent om je huidige manier van werken aan te passen. Het kan namelijk zomaar zijn dat de cultuur en werkwijzen van jouw onderneming een succesvolle cloud-strategie in de weg staan. Het gaat niet alleen om de technologie maar ook om de mensen en cultuur.

Overweeg je om over te stappen naar de cloud? Hou dan rekening met de volgende 3 punten:

1. Het moderniseren van de 'way of working'

Vroeger kende een IT-afdeling een team Developers en een team Operations. Developers schreven applicatie software zonder echt stil te staan bij de onderliggende infrastructuur waar die applicatie op moet draaien. Operations liet die software vervolgens zo goed en zo kwaad als het kon landen op de infrastructuur, wat vaak resulteerde in ad hoc aanpassingen op of de infrastructuur of de applicatie, of erger nog, op beide.

De cloud stelt je in staat de verschillende aspecten van software en infrastructuur samen te brengen, waardoor er een wereld is ontstaan waarin Developers en Operations (‘DevOps’) veel beter met elkaar kunnen samenwerken met veel betere resultaten. Dit gaat niet zo maar: het is voor bedrijven noodzakelijk om naast organisatorische veranderingen vooral ook culturele veranderingen door te voeren en de werkwijzen van de teams aan te passen en te integreren.

2. Cloud-native services

Bedrijven zijn vaak bang voor een vendor lock-in en daarom vaak terughoudend in het afnemen van specifieke cloud-native services van specifieke hyperscale cloudleveranciers (denk hierbij aan een database oplossing van AWS, een Big Data tool van Google Cloud of een Identity Management oplossing vanuit Zure). Hoewel dit een soms terechte zorg is voor klanten die te maken hebben met specifieke wettelijke regelgeving en voor klanten die applicaties inzetten op verschillende platformen, levert het implementeren van cloud-native services vaak veel voordelen op vanwege het ‘out of the box’ karakter. Alternatief is namelijk dat je zelf een soortgelijke service moet ontwikkelen en beheren, waardoor de druk op je team toeneemt. Bovendien zijn veel cloud-native services eigenlijk bewerkingen van open source producten, wat inhoudt dat het vrij eenvoudig kan zijn om over te stappen van en naar de cloud.

3. Het moderniseren van applicaties

Als je een bestaande applicatie naar de cloud migreert, ben je misschien wat terughoudend in het aanpassen van bepaalde delen van de applicatie – zeker als deze altijd goed gewerkt heeft. Bedrijven ontdekken echter vaak dat hun applicatie niet altijd even efficiënt draait in de cloud, met name als deze geschreven is op een specifiek type infrastructuur.

De eerste reactie hierop is vaak doorgaan met het investeren in resources, omdat dat het minste werk is. Het probleem kan echter vaak gemakkelijk worden opgelost door bepaalde aspecten van de applicatie te wijzigen of door voor een andere oplossing te kiezen. Want door het flexibele karakter van de cloud ben je altijd voorzien van precies de juiste hoeveelheid resources. Dit is vaak relatief eenvoudig in te richten met de hulp van een cloud expert.

Daarnaast kan je een stap verder gaan: neem bijvoorbeeld een applicatie die een aanzienlijke hoeveelheid afbeeldingen in een database opslaat. Misschien was deze manier van opslaan logisch toen de applicatie oorspronkelijk werd ontwikkeld, maar tegenwoordig zijn er veel betere manieren om met deze gegevens om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van 'object storage' in de cloud, die veel goedkoper is en hoogstwaarschijnlijk ook nog beter presteert.

Kortom, de hoge verwachtingen van de cloud zijn terecht en de beloofde voordelen zijn zeker niet onbereikbaar. Maar om de verwachtingen te realiseren, moeten bedrijven wel bereid zijn om kritisch naar zichzelf te kijken en open staan voor het aanpassen van hun werk- en denkwijze.

Meer over
Lees ook
LANCOM Systems en macmon secure werken samen bij Network Access Control (NAC)

LANCOM Systems en macmon secure werken samen bij Network Access Control (NAC)

De Duitse netwerkleverancier LANCOM Systems en macmon secure GmbH uit Berlijn sluiten een technologisch partnerschap. macmon biedt uitgebreide oplossingen voor network access control (NAC) waarmee netwerken effectief worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

LANCOM Management Cloud is best beoordeelde netwerkbeheeroplossing in Professional User Rating IT Operations

LANCOM Management Cloud is best beoordeelde netwerkbeheeroplossing in Professional User Rating IT Operations

In de tweede editie van het "Professional User Rating IT Operations"-onderzoek van adviesbureau techconsult, maakte de Duitse netwerkinfrastructuurprovider LANCOM Systems opnieuw over de hele linie indruk.

Copaco en Eagle Eye Networks slaan handen ineen voor Cloud Videomanagement

Copaco en Eagle Eye Networks slaan handen ineen voor Cloud Videomanagement

Copaco, distributeur in de Benelux van Informatie en Communicatie Technologie (ICT) en Eagle Eye Networks, marktleider in Cloud Video Beveiliging, kondigen een samenwerking aan voor de distributie van het Cloud Video Management systeem (VMS) van Eagle Eye Networks.