Veiligheid en privacy gebruik openbare wifi

Veiligheid en snelheid bij het gebruik van internetverbindingen wordt steeds belangrijker. Veel mensen stappen in Nederland over op glasvezel voor een hogere snelheid. Naast snelheid, zijn veiligheid en privacy bij internetverbindingen ook zeer belangrijk in deze moderne tijd. Iedereen heeft baat bij een veilig netwerk. Vooral bij het gebruik van openbare wifinetwerken is het raadzaam om op de hoogte te zijn van de mogelijke gevaren. Het risico op onuitgenodigde meekijkers is groot.

Gevaren van verbinding met openbare wifinetwerken

Een belangrijk gevaar schuilt in het feit dat kwaadwillende mensen een voor het oog veilig openbare hotspot kunnen creëren op een openbare plek met behulp van een 'wifi-pineapple'. Dit is een apparaatje ter grootte van ongeveer een mobiele telefoon. Wanneer de naam van de hotspot lijkt op een betrouwbaar netwerk of slechts een kleine aanpassing is van het veilige netwerk, word je snel in de val gelokt. Al het dataverkeer verloopt nu via dit onveilige netwerk en je gegevens komen zo ongemerkt op straat te liggen.

Bescherming tegen de gevaren

Hier volgt een opsomming van tips om je te wapenen tegen de genoemde gevaren van openbare wifinetwerken en zo de kans op het stelen van jouw identiteit of het plunderen van jouw bankrekening te minimaliseren. Wapen je met informatie over veilig internetten.

cyber-615x410

  • Wifi uitschakelen: Zet je wifi uit wanneer je er geen gebruik van maakt. Sommige apps op je telefoon maken mogelijk continu verbinding met de server, waardoor er alsnog ongemerkt gegevensuitwisseling kan plaatsvinden.
  • Virtual Private Network (VPN): Gebruik een VPN-verbinding om het veilig internetten te optimaliseren. Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat jouw gegevens versleuteld worden en onleesbaar worden gemaakt. Daarnaast verandert de VPN-verbinding de locatie en het IP-adres waar je aan het internetten bent. Dit optimaliseert ook nog eens je privacy. Ook op een vals netwerk zijn jouw gegevens zo niet te achterhalen. Gebruik voor extra veiligheid een betaalde versie.
  • Gebruik ‘https’: Zet de optie ‘altijd https gebruiken’ aan bij een aantal websites die je regelmatig bekijkt en zorg dat al de opties voor delen uitgeschakeld zijn. Een https-website is veiliger gecodeerd dan een 'http' website. De toevoeging van de letter 's' staat dan ook voor 'secure'. Een grijs of groen slotje aan de linkerkant in de URL-balk indiceert ook een veilige website.
  • Gebruik de app: Wanneer een website ook een app-versie ter beschikking heeft, gebruik dan bij voorkeur deze versie. Meestal zijn de gegevens die je via deze apps verstuurd al versleuteld door een beveiligd netwerk en zo dus onleesbaar voor ongewenste meekijkers.
  • Vermijd werken met gevoelige gegevens: Stel waar mogelijk het werken met persoonlijke gegevens of bankgegevens uit. Doe dit het liefst zo min mogelijk op een openbaar netwerk.