Hoe Nederland internationaal cyberdreiging kan tegengaan

Rathenau

Steeds meer landen kunnen cyberaanvallen uitvoeren die grote schade aanrichten aan mensen, bedrijven en overheidsinstellingen. Vrijwel alle landen gebruiken deze cyberwapens ook. Ze bespioneren elkaar en proberen in elkaars digitale systemen te infiltreren; sommige staten voeren cybersabotage uit of verspreiden desinformatie. Nederland heeft, met zijn open economie, belang bij de-escalatie van dit conflict. Ook heeft het een lange traditie van vredesonderhandelingen en diplomatie. Vanuit die positie kan het de internationale samenwerking intensiveren. 

In het rapport Cyberspace zonder conflict concludeert het Rathenau Instituut dat Nederland op vijf manieren de oplopende conflicten in cyberspace kan afremmen. Het moet internationaal samenwerken om digitale producten en diensten veiliger te maken. Ook moet Nederland heldere internationale afspraken maken, in bijvoorbeeld een cyberverdrag. Verder is het belangrijk de aanschaf van cyberwapens internationaal te coördineren. En omdat technologiebedrijven een cruciale rol vervullen in de beveiliging van de digitale omgeving, moeten ook zij worden ondersteund en gereguleerd. Tot slot moet de overheid burgers meer betrekken bij beslissingen over cyberveiligheid.

Deze aanbevelingen sluiten aan op de aankondiging van het kabinet, vorige week, om Nederland met nieuw beleid weerbaarder te maken tegen spionage, sabotage of beïnvloeding van andere landen. Dat beleid vult bestaande maatregelen aan, met bijvoorbeeld een toets op nationale veiligheidsrisico’s bij overnames en investeringen en aanbestedingen. Ook wil het kabinet vaker onthullen welke landen cyberaanvallen uitvoeren en gaat het bij de Europese Commissie pleiten voor meer internationale samenwerking tegen cyberaanvallen.

Meer over
Lees ook
Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Kaspersky publiceert eerste Transparency Report

Kaspersky publiceert eerste Transparency Report

Kaspersky zet zich in voor meer transparantie en heeft informatie openbaar gemaakt over verzoeken die het heeft ontvangen van overheids- en wetshandhavingsinstanties en gebruikers om gegevens en technische expertise in 2020 en het eerste halfjaar van 2021.

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint presenteert zijn jaarlijkse Human Factor-rapport. Hierin zijn de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico's (kwetsbaarheid, aanvallen en privileges) uitvoerig geanalyseerd. Daarnaast beschrijft het rapport hoe de gebeurtenissen van 2020 het huidige dreigingslandschap hebben veranderd