SPARTA: een nieuwe blik op onderzoek naar cybersecurity, innovatie en training in de Europese Unie

Cybersecurity is een urgente en belangrijke maatschappelijke uitdaging. Nu de wereld om ons heen steeds digitaler wordt, neemt ook het aantal cyberbedreigingen toe waarmee we in ons dagelijkse leven te maken krijgen. Daarom is het van groot belang dat de digitale veiligheid en autonomie van de EU wordt veiliggesteld met betere cybersecurity. Dat vraagt om een goede coördinatie van de aanwezige vaardigheden in Europa, die moeten worden ingezet voor gezamenlijke doelstellingen voor onderzoek en innovatie.

SPARTA is een nieuw Cybersecurity Competence Network dat onderdeel uitmaakt van het Europese programma H2020, en heeft als doel de internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie te verbeteren. Op basis van een ambitieus stappenplan zal SPARTA unieke samenwerkingsmiddelen beschikbaar maken en het voortouw nemen bij het opzetten van een prominent Europees onderzoeksnetwerk. De inspanningen zullen zijn verdeeld over vier deelgebieden: basisbehoeften (gezondheid), economische activiteiten (energie, financiën, transport), technologie (ICT, industrie) en soevereiniteit (e-overheid, openbaar bestuur). De onderzoeks- en innovatieprogramma’s moeten in elk van deze gebieden geavanceerde oplossingen voor opkomende bedreigingen als resultaat hebben.

Het SPARTA-consortium wordt geleid door het Franse CEA en bestaat uit 44 deelnemers uit 14 Europese lidstaten die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek, technologische innovaties en sociale kwesties die relevant zijn voor cybersecurity. De deelnemers stellen zich ten doel om nieuwe methoden te ontwikkelen voor onderzoek naar cybersecurity, innovatie en training binnen alle expertise- en toepassingsgebieden, van de academische wereld tot de industrie.

Door het delen van ervaringen, werkwijzen en informatie over uitdagingen zal SPARTA een cruciale bijdrage leveren aan de strategische autonomie van Europa.

Thales is een van de oprichters van het consortium en zet zijn 40 jaar ervaring in voor twee doelstellingen: de technische analyse van cyberaanvallen en de ontwikkeling van beveiligingssystemen op basis van AI. Daarmee draagt Thales bij aan het uitbreiden van de Europese vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging en het op veilige wijze delen en gebruiken van die kennis, zodat bedrijven en organisaties zichzelf beter kunnen beschermen. Met behulp van hun expertise op het gebied van beveiliging en grondige kennis van de modus operandi van hackers, gaat Thales gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) om cyberaanvallen te simuleren. Daarmee kunnen ze bepalen hoe er effectief kan worden omgegaan met aanvallen en hoe IT-systemen in het algemeen beter kunnen worden beveiligd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.