2019: het jaar van 5G, SD-WAN en (wederom) digitale transformatie

hacker-1952027_960_720

De vraag naar flexibele toegang tot data en applicaties zal in 2019 blijven groeien. Volgens Zscaler wordt internet hét nieuwe corporate network. Omdat steeds meer applicaties naar de cloud verhuizen en werknemers steeds vaker buiten de kantoormuren werken, worden bedrijven onvermijdelijk geconfronteerd met een complexere netwerkinfrastructuur en allerlei bijbehorende security-uitdagingen. 

Voor 2019 voorziet Zscaler vijf key trends in security:

  1. 5G gaat voor een grote doorbraak zorgen en biedt zowel kansen als uitdagingen voor IT-teams

De wijze waarop we verbinding maken met een bedrijfsnetwerk verandert en internet is hard op weg om het nieuwe corporate netwerk te worden. Kantoren maken geen gebruik meer van VPN-verbindingen. Naar verwachting gaan 5G-netwerken een grote boost voor IoT-technologieën betekenen, omdat 5G de benodigde infrastructuur biedt voor grote datastromen. CIO’s dienen voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen zodat alle (onderling verbonden) assets worden beschermd.

  1. Transformatie vraagt om een andere netwerkinrichting: klassieke WAN-technieken zijn op hun retour terwijl de vraag naar SD-WAN groeit

De snelle toename van cloud-services en SaaS-applicaties zorgt ervoor dat veel bedrijven hun traditionele netwerkinfrastructuur anders gaan inrichten en afscheid nemen van (verouderde) hardware. Door deze verschuiving wordt software-defined wide-area networking (SD-WAN) nog belangrijker voor een soepele overgang van een hub-to-spoke naar een direct-to-internet infrastructuur. SD-WAN vereenvoudigt de routering van netwerkverkeer en zorgt voor betere verbinding met het internet, cloud-applicaties en het datacenter. Omdat SD-WAN voornamelijk een netwerkoplossing is, blijft het belangrijk dat organisaties voldoende aandacht besteden aan de security van hun netwerk.

  1. Malware-operators gaan meer profiteren van digitaal geld

Hackers gaan in 2019 meer verdienen aan crypto-malware door geïnfecteerde systemen te misbruiken voor het stelen van cryptogeld en voor cryptomining. Zscaler verwacht een groei van cryptominers, wallet-dieven en clipboard-kapers - de drie meest voorkomende vormen van crypto-malware. Clipboard-kaping is de meest recent ontdekte manier waarop hackers digitaal geld stelen; hackers proberen dan het webadres van cryptocurrency-eigenaren aan te passen voor hun eigen gewin.

  1. Security-leveranciers krijgen te maken met gerichte aanvallen

Zscaler geeft security-leveranciers een goed voornemen mee voor 2019: verminder de complexiteit en vereenvoudig de architectuur. Consolidatie op de security-markt zet door, wat voor uitdagingen zorgt op het gebied van platformintegratie. Dit biedt aanvallers de kans te infiltreren op plekken waar de beveiliging het zwakst is. Dat doen zij door misbruik te maken van de complexiteit van security-architecturen en de grote hoeveelheid datastromen.

  1. SSL-/TLS-gebaseerde aanvallen nemen toe

Bijna 75 procent van het verkeer in de Zscaler-cloud is momenteel al SSL-/TLS-versleuteld. Veel van dat verkeer vindt plaats zonder enige inspectie of controle. Voor 2019 verwacht Zscaler een toename in phishing-aanvallen en malware payload-deliveries via deze versleutelde kanalen. Aanvallers misbruiken het vertrouwen in SSL/TLS en de eenvoudige wijze waarop dergelijke digitale certificaten inmiddels verkregen kunnen worden.

“Eén ding is zeker voor 2019: cybercriminelen zullen met steeds meer innovatieve manieren komen om van beveiligingsgaten te profiteren”, voorspelt Kristof Huet, Regional Director Northern EMEA bij Zscaler. “Hackers hebben IoT-apparaten op hun radar staan en blijven zich op kwetsbare applicaties in de cloud richten. Zscaler blijft ook dit jaar effectieve security-oplossingen ontwikkelen om klanten tegen dergelijk gevaren te beschermen.”