Voorspelling F5 Networks: deze zes trends gaan 2019 bepalen

1. Multi-cloud heeft de toekomst

Bedrijven zetten vol in op kennis en kunde van cloud en vooral op multi-cloud. Strategische inzet van multi-cloud helpt bedrijven bij het verschuiven van workloads naar publieke clouds die geschikt zijn voor specifieke taken. Het Future of Multi-Cloud-onderzoek door F5 Labs laat zien, dat experts de inzet van multi-cloud als cruciaal zien voor de overlevingskansen van ondernemingen. Investeringen in de technologie worden steeds minder relevant, omdat de use-cases kraak­helder zijn. Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn van groot belang hierbij om de automatisering van processen te stimuleren.

2. Applicatieservices stimuleren innovatie

De populariteit van apps speelt zowel in de consumentenmarkt als bij zakelijke gebruikers. Het is cruciaal om te investeren in applicatie­portfolio’s en infrastructuren. Hierbij moet balans zijn tussen effectieve controle en ruimte voor innovatie. Applicatieservices helpen hierbij. Ze zijn inmiddels veel verder dan de traditionele Applicatie Delivery Controllers en zijn software-defined, gekoppeld en makkelijk te implemen­teren. Het is nu mogelijk om losse services realtime te koppelen aan applicaties op basis van de actuele behoeftes. Hierdoor gaat de servicekwaliteit aanzienlijk omhoog, met positieve gevolgen voor beveiliging, beschikbaarheid en betrouwbaarheid, zelfs als de applicatie dit zelf niet in huis heeft. Deze upgrade van applicaties – ongeacht hun locatie – levert bedrijven ongekende mogelijkheden op in 2019.

3. Bewustzijn en beveiliging

De kennisachterstand loopt met de digitalisering wel op. Dit heeft security-issues tot gevolg. Uit onderzoek van F5 Labs blijkt dat zo’n 38 procent van de bedrijven geen idee heeft waar welke applicaties draaien. Ook blijkt dat er weinig beveiligings­maatregelen worden genomen om applicaties en gegevens binnen die applicaties te beschermen. Een meerderheid test web-applicaties niet op kwetsbaarheden, heeft geen standaard testprocedures of is überhaupt niet op de hoogte of er testen worden uitge­voerd. Bedrijven moeten inzicht krijgen in de applicatie-omgeving, om effectieve inzet van apps en beveiliging ervan te combineren. Komend jaar zal in het teken staan van verdere bot-bescherming, versleuteling van de applicatielaag, API-security en gedrags­analyse.

4. De invloed van millennials wordt bepalender

De millennial-generatie wordt vaak als ‘lui’, ‘individualistisch’ en ‘moeilijk’ gedefinieerd, maar ze zijn onmisbaar met het oog op de skills gap in IT. Vrijwel alle sectoren hebben behoefte aan tech-savvy medewerkers. De vooroordelen moeten opzij worden gezet, want deze jonge mensen zijn specialisten op een ander niveau dan de huidige workforce.

5. Thingbots worden veelzijdiger

In 2018 werd bekend dat IoT-apparatuur het belangrijkste doelwit is van hackers. Dit kan proble­matisch worden, zelfs levensbedreigend als kritieke infrastructuur wordt overgenomen via connected devices. Volgens het jaarlijkse Hunt for IoT-rapport zijn zwakke inloggegevens inmiddels net zo gevaarlijk als IoT-apparatuur. F5 Labs rapporteerde dertien Thingbots aan het einde van 2018, die door hackers ingezet kunnen worden als onderdeel van een botnet bestaande uit aaneengesloten apparatuur. Het beruchte Mirai botnet valt hier ook onder. Hoewel de DDoS-aanval de meest gebruikte methode was, begonnen hackers in 2018 te experi­menteren met het installeren van proxy-servers om aanvallen op te starten, crypto-jacking, het installeren van Tor-nodes en packet sniffers, DNS-kaping, credential stuffing en het aansturen van frauduleuze trojans.

Waarschijnlijk moet er eerst heel veel omzetschade worden geleden, willen producenten van IoT-apparatuur sterker rekening gaan houden met security. Bedrijven moeten daarom zelf beschermingsmaatregelen treffen, zoals bot-detectie en DDoS-beveiliging. De verdediging moet op de applicatielaag worden doorgevoerd.

6. Super NetOps

Multi-cloud mogelijkheden en opkomende risico’s veranderen het speelveld. Gebruikers willen snelle en veilige services. In 2019 zal daarom de druk verder toenemen op traditionele IT-teams om programmeer­baarheid zo veel mogelijk door te voeren en de aansturing en agility door te voeren die nodig is. Hierbij moeten NetOps, SecOps en DevOps teams beter leren samenwerken. Dat kan met zogeheten Super NetOps. Deze nieuwe systeemdenkers kunnen actief de samenwerking binnen organisaties stimuleren, zodat er snel, automatische applicatie-ontwikkeling wordt door­gevoerd. Netwerkspecialisten zullen steeds meer leren hun kennis op een nieuwe manier in te zetten, zodat ze geïntegreerde service-providers worden, in plaats van ticket-verwerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.