Bij Verizon draait het nu allemaal om veilige toepassingen

VictoriaLonker_644x362

Kortgeleden was Victoria Lonker, Vice President bij Verizon, in Nederland voor een aantal congressen en klantafspraken. Wij pakten de kans om met haar te praten over de stand van zaken bij Verizon en de verwachtingen voor de toekomst van het bedrijf. Wij richtten onze aandacht hierbij vooral op security, maar kwamen ook andere ontwikkelingen tegen.

Lonker is een afgestudeerde ingenieur en kijkt terug op een gevarieerde en uitgebreide carrière in de telecommunicatiebranche. Ze werkt al vijftien jaar op verschillende posities voor Verizon. Op dit moment is ze verantwoordelijk voor de product­ontwikkeling voor connectiviteit, virtualisatie en security. Een rol waarin ze haar wetenschappelijke achtergrond goed kan gebruiken.

Samenwerken

Volgens Lonker is connectiviteit nog steeds de basis van alles wat Verizon doet. Met connectiviteit alleen is echter geen winstgroei meer te halen. Het bedrijf richt zich daarom steeds nadrukkelijker op oplossingen en diensten rondom virtualisatie, security en advanced communications (Unified Communications). Het is de ambitie van het bedrijf om alle applicaties te faciliteren die zijn klanten helpen om beter zaken te doen.

‘Paradigm shift’

Om dit goed te kunnen doen, heeft Verizon wel moeten leren om heel goed naar zijn klanten te luisteren. De manier van zakendoen heeft een complete ‘paradigm shift’ ondergaan, vertelt Lonker. Het gaat er niet meer om firewalls te verkopen en daarbij misschien ook intrusion detection en endpoint security. Belangrijker is het om voor elke klant de juiste complete oplossing te vinden en voor de realisatie daarvan zo nodig ook met partners samen te werken.

Nieuwe oplossingen

Ook verlangen klanten in steeds hogere mate naar nieuwe oplossingen. Duurde het een aantal jaren geleden nog een jaar of twee om een nieuwe dienst of product te ontwikkelen en op de markt te brengen, tegenwoordig gebeurt dit binnen enkele maanden. Toch zegt Lonker dat haar grootste uitdaging van dit moment is om aan de verwachtingen van haar klanten naar steeds kortere ontwikkelcycli te voldoen.

Security specialist

Verizon heeft over de laatste jaren een reputatie als security specialist verworven en brengt elk jaar met zijn Data Breach Investigations Report (DBIR) de nieuwste cyberbedrigingen in kaart. Ook op dat gebied komt het bedrijf in steeds kortere tijd met nieuwe oplossingen. Zo richt Lonker de aandacht op het eerder dit jaar geïntroduceerde Verizon Risk Report.

Beveiligingsrisico’s

Dit rapport helpt klanten precies te beoordelen wat de grootste bedreigingen door cybercriminaliteit voor hun organisatie zijn. Het combineert de database van het DBIR met de expertise van de Professional Service-consultants van Verizon en informatiebronnen van technologie­bedrijven zoals Bitsight, Cylance, Recorded Future en Tanium.

Dit resulteert in een geautomatiseerd en uitgebreid kader voor het beoordelen van beveiligingsrisico’s dat bedrijven dagelijks helpt met het onderkennen van beveiligingslekken, kwetsbaarheden en gerelateerde risico’s. Dit framework wordt door Verizon continu up-to-date gehouden en klanten moeten het dan ook regelmatig gebruiken om de snel veranderende aanvalspatronen van cybercriminelen voor te blijven. Het belangrijkste naast de continue actualisering van het rapport vindt Lonker het feit dat haar klanten hun beslissingen zo op data over de reële bedreigingen kunnen baseren en niet afhankelijk zijn van algemene trends of hun onderbuikgevoel.

5G-netwerk

Onlangs heeft Verizon ook het eerste commerciële 5G-netwerk ter wereld in gebruik genomen. Je zou kunnen zeggen: ‘Dat is alleen maar in de VS en niet relevant voor bedrijven in Nederland’. Maar dat is niet de manier waarop Lonker naar het onderwerp kijkt. Hier komt Verizons eigen glasvezelnetwerk om de hoek kijken. Zoals Lonker zegt: “It takes a lot of wire to build a wireless network.”

In de VS gebruikt Verizon 5G vooralsnog uitsluitend om consumenten thuis van snelle internettoegang te voorzien. Dit is feitelijk een oplossing voor Verizon om de Last Mile te overbruggen en optimaal gebruik te maken van zijn glasvezelnetwerk. Voor consumenten in Houston, Indianapolis, Los Angeles en Sacramento is dit nu vooral een mogelijkheid om zonder kabel te genieten van snel internet van 1 GB/s.

Zakelijke toepassingen

Volgens Lonker zal dit ook voldoen voor de meeste zakelijke toepassingen en wordt 5G ook voor bedrijfsklanten van Verizon en ook buiten de VS een aantrekkelijke oplossing voor de Last Mile. Uiteindelijk komt Lonker terug op haar credo dat vooral de belangen van de klanten belangrijk zijn. Als er wireless nodig is om te voldoen aan de behoeftes, dan maakt Verizon daarvan gebruik. Maar als een kabelaansluiting de beste manier is om aan de vraag van een klant te voldoen, dan zal Verizon dat blijven doen. Lonker: “Intern praten wij niet meer over de tegenstelling van wire versus wireless.”

Hot topics

Het concern houdt zich bovendien bezig met andere innovatieve hot topics zoals AI en blockchain. Het bedrijf kijkt er echter heel goed naar wat deze nieuwe ontwikkelingen op grote schaal voor klanten kunnen betekenen. “Wij zullen sowieso niet zelf blockchain-technologie of AI-applicaties gaan ontwikkelen. Als dit voordelen levert zullen wij er echter wel voor zorgen dat deze technologieën goed kunnen worden geïntegreerd in de stack van klanten. Zo houden we ons al op kleine schaal met kleine beta projec­ten rondom blockchain bezig. Momenteel zie ik vooral potentie op security-vlak, met name voor identiteits­beheer.”

Verizon_Grocery_Store_Infog