Zo monitor je de vier grootste beveiligingsrisico’s

2018-11_Illustration-Paessler-Online-Advertorial-Infosecurity

IT-beveiliging is al sinds de begindagen van netwerken een heikel punt. En nu meer dan ooit. De beveiliging is een kerntaak van elke IT-professional, ongeacht de sector waarin diens organisatie actief is. Maar wat zijn nu precies de grootste beveiligingsrisico’s?

  1. De klassieke boosdoeners

Virussen zijn zo oud als het internet, maar nog altijd even gevaarlijk. De ene na de andere malware-aanval haalt de krantenkoppen. En de steeds meer verbonden apparaten en netwerken zetten voortdurend nieuwe deuren voor cybercriminelen open. Antivirusoplossingen, firewalls en indringerpreventiesystemen zijn dus geen overbodige luxe.

  1. Storingen

Bij het woord ‘beveiliging’ denkt men veelal meteen aan cyberaanvallen. Maar ook storingen en verkeerd geconfigureerde apparaten kunnen voor gegevensverlies zorgen. De implementatie van beveiligingsmechanismen is de eerste stap, echter de volgende is een systeem dat alle bedrijfskritische componenten voortdurend bewaakt. Dit systeem zou in staat moeten zijn om de eerste tekenen van problemen te signaleren en je daarover te informeren voordat het tot een kritieke situatie komt.

  1. Nieuwe achterdeurtjes

Trends als Bring Your Own Device en het Internet of Things bieden hackers en malware nieuwe kansen. In het verleden konden bedrijven ermee volstaan om werknemers te verbieden om bijvoorbeeld USB-sticks naar het werk mee te nemen. Tegenwoordig zijn er echter teveel apparaten met het netwerk verbonden. Voor de meeste organisaties is een algemeen verbod niet zinnig, omdat veel werknemers smartphones, tablets en laptops zowel voor privé- als werkdoeleinden gebruiken. Ook IoT zet nieuwe deuren open voor cyberaanvallen. Er vinden diverse apparaten hun weg naar het netwerk die niet onder de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling vallen. Het is aan de IT-afdeling om de juiste balans te vinden tussen de beveiliging en de nieuwe kansen en verbeterde flexibiliteit die het IoT te bieden heeft.

  1. Fysieke gevaren

Zakelijke IT-omgevingen worden bedreigd door meer dan alleen systeemrisico’s. Een beveiligingsstrategie mag niet voorbijgaan aan de mogelijke fysieke rampen zoals brand, waterschade, oververhitting en diefstal. De beste antivirussoftware zal je geen bescherming kunnen bieden als het datacenter onder water loopt of er een storing optreedt in het airconditioningssysteem in de serverruimte.

Voor vrijwel elke bedreiging is een tegengif te vinden. Virusscanners en firewalls bieden bescherming tegen malware. Back-up oplossingen houden je bedrijfsgegevens veilig. Omgevingssensoren houden de temperatuur en vochtigheidsgraad in de gaten. Bewakingscamera’s helpen je om indringers te spotten. Zolang al deze systemen betrouwbaar functioneren, is jouw IT-omgeving relatief veilig. Maar hoe waarborg je dat al deze beveiligingsoplossingen naar behoren werken? En belangrijker nog: hoe houd je overzicht op alle essentiële systemen voor de beveiliging van jouw IT-omgeving?

Dat is waarom een netwerkbewakingsoplossing niet mag ontbreken in je toolkit voor metabeveiliging. Een essentieel onderdeel van je beveiligingsstrategie is helderheid. Het is belangrijk om snel en eenvoudig de realtime status van al je beveiligingsmaatregelen te kunnen raadplegen,  niet elke oplossing afzonderlijk. De ideale bewakingsoplossing biedt een centraal overzicht van alle systemen en componenten die deel uitmaken van jouw IT-infrastructuur en beveiligingsomgeving.

PRTG Network Monitor kan je daarmee helpen. Hoe? Het antwoord vind je hier.