Common Ground-beweging werkt aan nieuw fundament gemeente-ict

Sessie op congres Overheid 360° maakt na een jaar de balans op

De gemeentelijke overheid wil de regie terug op haar eigen ict door op het gebied van processen en informatievoorziening meer samen te werken. Daarvoor is wel een nieuw fundament nodig. Het initiatief Common Ground bouwt aan een moderne ict-omgeving waar data makkelijker en beter zijn te ontsluiten. Op het Overheid 360°, het jaarlijkse congres over informatiemanagement binnen de overheid in de Jaarbeurs in Utrecht, is volop aandacht voor deze visie én beweging.

Onder het motto ‘Samen Organiseren’ streven de gemeenten naar éénmaal ontwikkelen en 380x toepassen (voor alle gemeenten). Deze ambitie vraagt om een solide en betrouwbare informatiekundige basis. Maar gemeenten kampen nu nog met een veelvoud aan applicaties, geleverd door talloze leveranciers. Ontsluiting van gegevens is dan ook een dure, complexe aangelegenheid is door de talloze koppelingen die daarvoor nodig zijn.

De afgelopen jaren zijn er weliswaar diverse pogingen ondernomen om hier iets te doen, maar die haalden weinig uit of hadden beperkt lokaal succes. Om deze patstelling te doorbreken namen twee gemeentelijke ict-koepelorganisaties in 2017 het initiatief voor de beweging Common Ground: IMG (Informatiemanagement Groep voor 100.000+-gemeenten) en de Viag, de ict-vereniging voor de niet 100.000+-gemeenten.

Doel is om de bestaande gemeentelijke informatievoorziening geleidelijk om te bouwen naar een nieuwe, moderne omgeving waar data makkelijker en beter kunnen worden ontsloten. Er komt een ‘service-oriented architectuur’ waarbij de data losgemaakt worden uit de applicaties en benaderbaar zijn via services. Eenmalig vastleggen voor meervoudig gebruik geldt daarbij als devies.

Overheid 360°, het jaarlijkse congres over informatiemanagement binnen de overheid in de Jaarbeurs in Utrecht, zet de komende editie op 10 oktober 2018 vol in op digitale transformatie. Daarom is onder meer gekozen voor een sessie over de Common Ground-beweging, geleid door Raymond Alexander, it-directeur bij de gemeente Den Bosch en een van de initiatiefnemers van dit project. Alexander is tevens voorzitter van de IMG.

Lees ook het interview met Raymond Alexander: ‘Weer baas over eigen ict. Gemeenten leggen nieuw fundament: Common Ground’, op Computable.nl

Programma

Tijdens Overheid 360° zijn er talloze inspirerende en praktisch toepasbare presentaties, discussies en oplossingen, verdeeld over vier subthema’s: een datagedreven overheid, en een kansrijke overheid, een wendbare overheid en een veilige overheid. Meer voorbeelden van sessies per subthema zijn terug te vinden op de website www.overheid360.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.