'Meerderheid organisaties ziet toename aantal phishingaanvallen'

E-mail- en datasecuritybedrijf Mimecast heeft de nieuwste editie van het State of Email Security-rapport gepubliceerd. In het onderzoeksrapport beschrijft Mimecast de actuele e-maildreigingen voor organisaties wereldwijd.

mimecast-logo Het State of Email Security-rapport is gebaseerd op wereldwijd onderzoek van Mimecast en Vanson Bourne onder 800 IT-beslissers en C-level managers. De respondenten beantwoordden vragen over de huidige staat van cybersecurity binnen de eigen organisatie, de cyberaanvallen die zij waarnemen en hun verwachtingen. Een greep uit de belangrijkste conclusies:

  • Volgens ruim de helft van de ondervraagden is het aantal phishingaanvallen in de afgelopen twaalf maanden toegenomen. In Nederland geldt dat voor 53 procent van de organisaties.
  • Het gaat geregeld mis in de boardroom. 20 procent van de Nederlandse organisaties geeft aan dat C-level managers gevoelige data hebben verstuurd in reactie op een phishingaanval. Nederland zit hiermee precies op het wereldwijde gemiddelde. In Duitsland is dit 48 procent.
  • Ruim een derde van de Nederlandse organisaties signaleert een toename van het aantal impersonatieaanvallen. Hierbij doen aanvallers zich via e-mail voor als een betrouwbare partij.
  • Bijna de helft van de respondenten geeft toe dat hun management- en financeteams niet over de benodigde kennis beschikken om impersonatieaanvallen te herkennen en af te slaan. In Nederland is dit respectievelijk 49 procent (management) en 42 procent (finance).

"E-mailaanvallen ontwikkelen zich continu", zegt Peter Bauer, chief executive officer van Mimecast. "Dit onderzoek onderstreept het belang van een strategie voor cyberresilience die niet uitsluitend gericht is op de verdediging. Dit is geen 'IT-probleem'. Cyberresilience vereist een organisatiebrede aanpak en de juiste securityoplossingen die medewerkers - van de bestuurskamer tot de receptie - in staat stellen om de laatste verdedigingslinie te vormen."

U kunt het State of Email Security 2018-rapport hier downloaden.

Lees ook
Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903. Deze dreigingsactor heeft een financieel motief en bespied zowel Amerikaanse overheidsinstanties als particuliere bedrijven in meerdere sectoren. De actor richt zich vooral op bedrijven in de Verenigde Staten, maar soms zijn ook wereldwijde organisaties slachtoffer van grote hoeveelheden e1

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1