Beveiligingstips voor je welverdiende zomervakantie!

Marc Pletinckx  – OneSpan (voormalig VASCO)

We zitten midden in het vakantieseizoen, en hoewel het misschien wel het leukste deel van het jaar is, is het zeker niet het veiligste. We nemen allemaal onze ‘technologie uitrusting’ mee op vakantie, de kinderen genieten van hun smartphones en iPads, en professionals maken zich zorgen over het volledig loskoppelen van hun werk verantwoordelijkheden. Hier begint het probleem, veiligheidsbedreigingen stoppen niet alleen omdat je op het strand ligt. Hackers kunnen zich nog steeds richten op uw apparaten terwijl u op vakantie bent, dus het is van cruciaal belang dat u zich bewust blijft van de risico’s en voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen.

Openbare netwerken: meer publiek dan u denkt!

Als we op vakantie ontspannen, hebben we allemaal de neiging om onze waakzaamheid te laten varen, en dat is gevaarlijk! Dus wanneer u uw tablet, smartphone of laptop gebruikt terwijl u op vakantie bent, is dit een belangrijk aandachtspunt: openbare wifi-netwerken zijn echt heel publiek.

Op een openbaar netwerk deel je het netwerk met vreemden, en sommige van die vreemden kunnen kwade bedoelingen hebben. Er zijn krachtige hacking tools beschikbaar die kunnen gaan snuffelen op uw verbinding dus gegevens. Het is verstandig om niets te doen op een openbaar wifi-netwerk waarvan u niet weet of die wel veilig is. Kijk ook uit met gebruikersnamen en wachtwoorden, vooral wanneer u verbinding maakt met uw bedrijfsapplicaties en bedrijfsmiddelen. Uw hele digitale leven kan worden blootgesteld.

Een goede algemene regel is om aan te nemen dat alles wat je doet via openbare wifi deel uitmaakt van een openbaar gesprek. Dat vraagt niet alleen een andere manier van denken maar ook om een groter bewustzijn van verbindingsmogelijkheden. Het lijkt er ook op dat sommige apparaten gewoon je locatiegeschiedenis uitzenden, zodat die snuffelende vreemden kunnen uitzoeken waar je bent of bent geweest.

De top acht regels waar je op moet letten  bij het gebruik van apparaten op vakantie:

  1. Stel uw toestel zo in dat het niet automatisch verbinding maakt met openbare wifi-spots. Controleer altijd of u verbinding maakt met het juiste netwerk. Hackers maken vaak fake wifi-verbindingen aan met dezelfde naam als ‘Hilton wifi’. Het is echter niet exclusief voor hotels. Op een vlucht, bijvoorbeeld, bieden sommige luchtvaartmaatschappijen wifi in het vliegtuig. Een hotel of vliegtuig zou een foldertje moeten aanbieden met daarop de juiste en dus beveiligde wifi-naam en -code.  Door verbinding te maken met een onbekend netwerk, kan het zijn dat u uw inloggegevens opgeeft.
  2. Veel browsers zullen dit vandaag automatisch doen, maar zorg ervoor dat uw verbinding met een website versleuteld is. Kijk voor ‘https’ in plaats van ‘http’ in het URL adres en zoek naar het hangslotje in de adresbalk.
  3. Gebruik VPN-connectiviteit wanneer u verbinding maakt met uw bedrijfsapplicaties.
  4. Gebruik twee-factor authenticatie waar mogelijk.
  5. Maak uw reisplannen of reisupdates niet op sociale media bekend.
  6. Zorg ervoor dat u tracking-/afstandswissoftware hebt geïnstalleerd voor het geval uw toestel zoekraakt of wordt gestolen.
  7. Houd rekening met de beveiliging van mobiele apps. Download alleen nieuwe toepassingen via de officiële app store. Aanvallers richten zich op nieuwe en trendy games en apps, verpakken ze opnieuw en verspreiden ze via niet-officiële kanalen. Het kan lijken alsof u de officiële applicatie gebruikt, maar het kan ook een nep-app zijn met kwaadaardige code die is ontworpen om niet allen uw  persoonlijke informatie te stelen, maar vooral uw bankgegevens.
  8. Als uw reis intercontinaal is, kan het de moeite waard zijn om uw zakelijke laptop of smartphone thuis te laten en alleen apparaten mee te nemen die voor de vakantie gebruikt worden.  Dit zou veiligheid bieden tegen kwaadwillende spelers die erop uit zijn in uw bedrijfsnetwerk in te breken.

Tot slot

Hoewel de bovenstaande regels fundamenteel zijn om tijdens uw vakantie veilig gebruik te kunnen maken van het internet, zijn er ook nog een aantal algemene ‘best practices’ voor dagelijks gebruik.  Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, zorg er dan voor dat er een back-up van uw apparaten is gemaakt, zodat u uw toepassingen en besturingssystemen gemakkelijk kunt  bijwerken en u de allerlaatste updates van  beveiligingsoplossingen kunt ontvangen. Dit zijn essentiële onderdelen van veilig mobiel gebruik.

Maar misschien is het anno 2018 wel het allerbeste advies dat ik u kan geven: ga voor algehele internetonthouding. Probeer een digitale ontgifting en stuur eens een aantal gezellige,  ouderwetse ansichtkaarten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.