Fortinet tekent overeenkomst met INTERPOL voor de uitwisseling van informatie over cyberbedreigingen

Fortinet heeft zijn samenwerking met INTERPOL geformaliseerd en gaat informatie over cyberdreigingen delen. De samenwerkingsovereenkomst formaliseert de samenwerking tussen Fortinet en INTERPOL, die al ruim twee jaar lang hun krachten bundelen. Het doel van de overeenkomst is om op wereldwijde schaal proactief op te treden tegen cybercriminaliteit door het uitwisselen van bedreigingsinformatie en privacy schendingen, die door het global threat research-team van Fortinet FortiGuard Labs is verzameld. Fortinet en INTERPOL zullen elkaars operationele briefings bijwonen. Fortinet zal een threat intelligence-expert beschikbaar stellen om samen met de experts van het INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) voor een beter begrip van het huidige bedreigingslandschap te zorgen. Dit zal het team van INTERPOL en wetshandhavingsinstanties helpen om beveiligingsgevaren en privacy schendingen te voorkomen.

InterpolFortinet neemt al meer dan twee jaar actief deel aan een werkgroep van beveiligingsexperts binnen INTERPOL. Het heeft informatie over cyberbedreigingen aangeleverd dat heeft bijgedragen aan de ontmanteling van diverse netwerken van cybercriminelen. Vorig jaar behoorde Fortinet tot een selecte groep van bedrijven die bijdroeg aan een door INTERPOL geleide operatie die ten doel had om een einde te maken aan cybercriminaliteit in de regio ASEAN. Dit resulteerde in de ontdekking van bijna 9.000 command & control-servers en honderden geïnfecteerde websites, waaronder verschillende overheidsportals. Fortinet hielp daarnaast bij de ontdekking van een groep internetfraudeurs. Dit was mogelijk door de uitwisseling van bedreigingsinformatie tussen INTERPOL, Fortinet en andere partners in de private sector. De bende in kwestie was verantwoordelijk voor duizenden online scams waarbij 60 miljoen dollar gemoeid ging en wereldwijd honderden slachtoffers werden gemaakt.

Fortinet helpt actief  bij het vormgeven van standaarden en protocollen voor de uitwisseling van bedreigingsinformatie door voortdurende samenwerking met  brancheorganisaties. Fortinet is medeoprichter van de Cyber Threat Alliance (CTA), die in 2015 opgericht werd. In 2016 kondigde Fortinet een samenwerking aan met het Communications & Information (NCI)-agentschap van de NATO aan in het kader van het branche-initiatief NATO Industry Cyber Partnership (NICP).

Silvino Schlickmann Jr., acting executive director van het INTERPOL Global Complex for Innovation: “Het probleem van cybercriminaliteit kan niet eenzijdig worden opgelost door wetshandhavingsinstanties. Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid die om betrouwbare banden met het bedrijfsleven vraagt. Deze nieuwe overeenkomst met Fortinet zorgt ervoor dat wetshandhavers toegang krijgen tot de uitgebreide bedreigingsinformatie die nodig is om doeltreffend tegen cybercriminaliteit op te treden.”

Derek Manky, global security strategist bij Fortinet: “Organisaties blijven worstelen met nieuwe cyberbedreigingen, een uitdijend aanvalsoppervlak en een groeiend tekort aan interne beveiligingsexpertise. Wetshandhavers kampen op hun beurt met het probleem dat cybercriminaliteit vaak politieke grenzen en rechtsgebieden overstijgt. Praktisch inzetbare bedreigingsinformatie en een wereldwijd overzicht van bedreigingen zijn probate middelen om een reactieve aanpak in te ruilen voor een proactieve benadering in een wereld waarin cybercriminaliteit geen grenzen kent. Geen enkele organisatie heeft volledig zicht op het beveiligingslandschap. De uitwisseling van informatie en samenwerking tussen organisaties in de publieke en private sector is daarom van levensbelang.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.