‘Bedrijven en andere organisaties moeten hun verdedigingstactiek aanpassen’

Cybersecurity-specialist Proofpoint heeft kortgeleden aangekondigd Wombat Security Technologies over te nemen. Het bedrijf biedt phishing-simulaties aan en computergebaseerde trainingen die helpen mensen bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. Wij spraken met Ryan Kalember, de Senior Vice President Cybersecurity Strategy van Proofpoint, over de redenen voor de overname, de situatie in Nederland en verdere plannen van het bedrijf.

Waarom deze overname? Hoe past deze in de strategie van Proofpoint?
Cybercriminelen mikken steeds meer op de werknemers, steeds minder op technische kwetsbaarheden. Bedrijven en andere organisaties moeten daarom hun verdedigingstactiek aanpassen. Het is belangrijk dat ze zich ervan verzekeren dat hun medewerkers in staat zijn aanvallen waarmee op dit moment wordt gewerkt te herkennen en tegen te houden. De overname van Wombat geeft ons meer mogelijkheden om onze klanten te beschermen tegen deze aanvallen die zich op personen richten en slim misbruik maken van de menselijke natuur.

Wij gaan de technologie van Wombat combineren met onze technieken om aanvallen te herkennen en onze kennis van de meeste recente aanvalspatronen. Zo kunnen we bedrijven voorzien van de meest accurate inzichten in de kwetsbaarheden van hun werknemers voor de phishing-aanvallen die hen momenteel dagelijks bestormen.

Bovendien gaan we de phishing-berichten verwerken die gebruikers via Wombats PhishAlarm-oplossing aanleveren. Hierdoor kunnen wij onze inzichten over de meest recente aanvalsscenario’s verrijken met data over phishing-aanvallen die bedrijven raken die geen klant zijn van Proofpoint. Dit zal het Proofpoint Nexus-platform verder verbeteren.

Organisaties kunnen zo profiteren van de eerste oplossing die technologie ter herkenning van phishing combineert met tools die bewustwording voor de meest recente bedreigingen ondersteunt. Onze klanten kunnen daarom:

  • reële phishing-aanvallen voor simulaties gebruiken en elke werknemer confronteren met exact dat soort aanvallen dat daadwerkelijk op hem is gericht;
  • berichten van gebruikers over phishing-aanvallen onderzoeken en tegengaan en automatisch echte aanvallen detecteren, e-mails in de ontvangen mail van gebruikers in quarantaine plaatsen en gebruikers-accounts afsluiten om risico’s te minimaliseren;
  • gebruikers op precies dat moment trainen dat zij op een gesimuleerde of echte phishing-mail klikken.

Wat doet Proofpoint precies?
Proofpoint is een security- en compliance-bedrijf van de nieuwste generatie dat zijn klanten van cloud-gebaseerde oplossingen voorziet om de hedendaagse werkwijze van hun medewerkers te beschermen. Met onze oplossingen kunnen organisaties hun werknemers beschermen tegen de meest geavanceerde aanvallen die zij via e-mail, sociale media, de cloud of mobiele apps tegenkomen. We helpen hen om de informatie die hun werknemers creëren te beschermen tegen aanvallen. Ook helpen onze oplossingen organisaties om snel te reageren in het geval van een incident.

Onze oplossingen zijn volledig voor de cloud gebouwd en maken gebruik van ‘s wereldst meest vooruitstrevende ‘intelligence platform’. Hiermee kunnen onze klanten gerichte aanvallen effectief detecteren en tegenhouden. Bovendien helpen wij hen bij vermoeden van een inbreuk of datadiefstal heel snel te regeren. We verzamelen en analyseren meer dan honderd miljard ‘data points’ per dag uit meer dan honderd miljoen e-mail postvakken, tweehonderd miljoen social media accounts en zeven miljoen installaties van mobiele apps. Deze informatie voorziet onze klanten van de inzichten die zij nodig hebben om de context en schaal van een aanval te begrijpen en stelt hen in staat een kritische situatie snel en effectief op te lossen.

Wat zijn de doelen voor de toekomst?
Cybercriminelen vallen bedrijven steeds meer via hun werknemers aan. Deze ontwikkeling zal voor de voorzienbare toekomst doorzetten. Het is ons doel om onze klanten tegen deze steeds maar groeiende berg van phishing-aanvallen te beschermen met het meest uitgebreide portfolio voor zakelijke e-mail, persoonlijke e-mail, SaaS applicaties en andere vormen van communicatie.

Aanvallers hebben altijd al op mensen gemikt omdat zij toegang hebben tot bepaalde dingen. In het verleden waren dit vooral gegevens en hun bevoegdheid geld over te maken. Nu zitten zij steeds meer achter toegangsgegevens voor de cloud aan of zelfs cryptovaluta wallets.

Hoe zit het met Proofpoints positie op de Nederlandse markt?
In Nederland is een groot aantal multinationals gevestigd en een aantal belangrijke lokale bedrijven. Zij moeten zich allemaal beschermen tegen de cyberbedreigingen van vandaag de dag. Wij zijn hier daarom heel sterk vertegenwoordigd, zowel door onze eigen organisatie als via channel-partners. Wij werken al met een aantal grote bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland.

Proofpoint heeft de e-mail-beveiliging van Nederlandse bedrijven onderzocht. Wat zijn jullie meest belangrijke bevindingen?
Wij analyseerden inderdaad 168 online-domeinen van enkele van de grootste Nederlandse bedrijven om te controleren in hoeverre zij DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) geïmplementeerd hebben. DMARC is een erkend e-mailauthenticatieprotocol dat al in een vroeg stadium door de Nederlandse overheid werd aanbevolen. Het is de enige manier om ‘spoofing’ van het domein te blokkeren voordat frauduleuze e-mails de inbox van de geadresseerden bereiken.

Het goede nieuws is dat Nederland vooroploopt als het gaat om de adoptie van DMARC. Toch is er nog steeds een aanzienlijk aantal grote bedrijven en bekende Nederlandse merken blootgesteld aan e-mailfraude:

  • 75% van de Nederlandse topbedrijven had geen DMARC record gepubliceerd.
  • Van de 25% die wel de eerste stap richting DMARC gezet heeft, had slechts 6% het project al volledig gerealiseerd.
  • Van de 21 Nederlandse bedrijven in de Forbes 2000 hebben 13 een DMARC record gepubliceerd (60%). Dit is logisch omdat grote bedrijven over het algemeen koploper zijn op het gebied van technologie-adoptie. Dit betekent echter nog steeds dat 40% (twee op de vijf bedrijven) geen zicht heeft op e-mailbedreigingen die gericht zijn op hun onderneming.
  • Voor de top 20 uit de Elsevier 500 geldt een soortgelijke bevinding. Bij deze bedrijven is de DMARC adoptiegraad 50%.

Hoe groter de organisaties, des te serieuzer ze e-mailfraudebescherming lijken te nemen. Begrijpelijk, maar uit alle onderzoeken blijkt dat cybercriminelen zich richten op bedrijven van elke omvang. De implementatie van DMARC is een belangrijke eerste stap om e-mailfraude te voorkomen. Maar e-mailfraudeaanvallen zijn voortdurend in ontwikkeling. Cybercriminelen maken gebruik van verschillende spoofing-technieken om hun slachtoffers te verleiden namens hen te handelen. Deze omvatten ‘domain spoofing’, maar ook ‘display name spoofing’ en ‘lookalike domain spoofing’. Organisaties hebben meerdere verdedigingslinies nodig om alle vormen van e-mailfraude tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan dynamische classificatie, e-mailauthenticatie, detectie van lookalike-domeinnamen en het voorkomen van gegevensverlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.