Disk Drill biedt oplossing voor per ongeluk ‘definitief’ verwijderde bestanden

Veel systeembeheerders en eindgebruikers hebben behoefte aan gemakkelijk te gebruiken tools waarmee cruciale operaties snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld voor het terughalen van per ongeluk definitief verwijderde bestanden van een harde schijf of SD-kaart. 

Gegevens beschermen

Het lijkt vaak heel eenvoudig. De informatie op de Windows-laptops of Mac-notebooks van werknemers wordt beschermd via de backup-procedures van de centrale IT-afdeling. Zij regelen dat dagelijks kopieën van alle belangrijke gegevens worden gemaakt of dat bestanden zelfs in realtime worden weggeschreven naar meerdere fysieke opslaglocaties. 

Per ongeluk verwijderde bestanden

De praktijk is echter anders. Maar al te vaak worden belangrijke bestanden – ook werkbestanden – opgeslagen op locaties die niet door de backup-software worden meegenomen. Als er dan iets fout gaat met een bestand – de file raakt corrupt, wordt per ongeluk ‘definitief’ weggegooid, noem maar op – wordt het weer herstellen van zo’n bestand lastig. 

Nuttige tool

In dat soort gevallen hebben systeembeheerders behoefte aan een tool als Disk Drill. Met deze software is een beheerder – maar hetzelfde geldt voor een technisch enigszins vaardige  eindgebruiker – in staat veel definitief verwijderde bestanden weer terug te halen. Dat geldt zowel voor Windows-systemen als voor bestanden op Macs. 

Het gaat hierbij uiteraard niet zozeer om bestanden die in de ‘prullenbak’ van het systeem zijn geplaatst. Het echte probleem ontstaat voor veel gebruikers immers nadat zij deze prullenmand hebben geleegd. Dan lijkt het bestand definitief te zijn weggegooid. Maar met dit soort tools kan dit weer worden hersteld. Hierbij maken deze tools gebruik van het feit dat het bestand niet zozeer fysiek is weggegooid, maar dat in het file system slechts is vastgelegd dat de locaties waarop het bestand is vastgelegd weer beschikbaar is als – zeg maar – vrije ruimte, waar andere data kan worden weggeschreven. 

Betaald en gratis

De software komt in een betaalde variant en in een gratis versie. De niet-betaalde versie biedt onder andere een aantal nuttige scan-opties. Ook is voorzien in de mogelijkheid om een scan te doen die aangeeft in hoeverre de betaalde versie in staat zal zijn om definitief verwijderde bestanden ook daadwerkelijk terug te halen.  

Kijk hier voor meer info. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.