Vier manieren om een effectieve beveiligingscultuur te creëren

Cybercriminaliteit is momenteel sterk in opkomst. Dit is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijfsrisico’s. Organisaties kunnen allerhande voorzorgsmaatregelen treffen om hun netwerk en data te beschermen, maar moeten ook rekening houden met een even risicovol als onvoorspelbaar aspect: de menselijke factor. Vaak is het personeel, en niet de IT-infrastructuur, de zwakste schakel van organisaties. De vraag is hoe we zij dit risico kunnen terugdringen.

Het antwoord is simpel: creëer een cultuur van beveiliging. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is alleen maar mogelijk als iedereen binnen de organisatie, van werknemers tot managers, onderaannemers en zelfs het schoonmaakpersoneel, zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de beveiliging.

Hieronder volgen vier tips voor het creëren van een beveiligingscultuur binnen uw organisatie:

  1. Begin bij het management

Verandering vereist draagvlak in de directiekamer. Het management moet zijn steun verlenen aan uw programma voor het stimuleren van een beveiligingscultuur en hameren op naleving van de beveiligingsrichtlijnen. En belangrijker nog: managers moeten zelf het goede voorbeeld geven om te waarborgen dat het initiatief vruchtbare bodem vindt binnen de organisatie.

  1. Definieer, documenteer en communiceer beveiligingsrichtlijnen

Mensen zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun gedrag voor de beveiliging. Daarom is het van cruciaal belang om beveiligingsrichtlijnen op heldere wijze te definiëren en documenteren, zodat werknemers precies weten wat ze wel en niet moeten doen. Deze richtlijnen moeten alles omspannen, van de omgang met gevoelige data tot de gevaren van het aansluiten van onbekende USB-sticks op workstations.

Zodra u de beveiligingsprocedures hebt gedefinieerd en gedocumenteerd, moet u ervoor zorgen dat die op effectieve wijze binnen de organisatie worden gecommuniceerd:

  • Publiceer de richtlijnen via een centrale locatie die voor iedereen toegankelijk is, zoals het intranet of een Wiki.
  • Bied bedrijfsbrede beveiligingstraining aan om de richtlijnen uit te leggen aan alle werknemers, en controleer of ze zich een goed begrip hebben gevormd van alle beveiligingsconcepten. Houd er rekening mee dat mensen uiteenlopende rollen hebben binnen de organisatie en dientengevolge met verschillende beveiligingsrisico’s te maken hebben. Pas uw training dus aan de verschillende functies en afdelingen aan.

Op het gebied van technologie is verandering de enige constante. En dat geldt ook voor de cyberbedreigingen waarmee organisaties worden geconfronteerd. Houd uw beveiligingsrichtlijnen up-to-date en stel werknemers op de hoogte van eventuele wijzigingen.

  1. Richt communicatiekanalen in

Zorg ervoor dat werknemers ergens terecht kunnen met hun vragen over de beveiliging. En belangrijker nog: bied hen een kanaal aan voor het melden van eventuele datalekken of andere beveiligingsrisico’s.

  1. Beloon werknemers die blijk geven van wenselijk gedrag

Wanneer medewerkers blijk geven van lovenswaardig gedrag ten aanzien van de beveiliging, moet u hen daar zonder uitzondering voor prijzen en belonen. Dit versterkt het gedrag en zal andere medewerkers inspireren om zichzelf op vergelijkbare wijze te gedragen.

Hoewel we u niet kunnen helpen met het menselijke aspect, kan onze oplossing PRTG Network Monitor u wel helpen om uw netwerk te bewaken op beveiligingsrisico’s. Laat ons dus zorg dragen voor uw netwerk terwijl u voor uw mensen zorgt. Ga voor meer informatie naar de Paessler website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.