Markt voor cyberverzekeringen in twee jaar tijd ruim verdubbeld

Security (bron foto: Pixabay / Tumisu)

De markt voor cyberverzekeringen is in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Verzekeraars zagen hun inkomen uit cyberverzekeringen stijgen van maximaal tien miljoen euro in 2015 naar minimaal twintig miljoen euro in 2017.

Dit blijkt uit enquête van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars onder zakelijke verzekeraars. Leo De Boer, directeur van het verbond, is blij met de verdubbeling. “Dat betekent immers dat de markt dit nieuwe risico goed oppakt”, aldus De Boer. Desondanks stelt de directeur dat bewustwording over cyberrisico’s onder klanten nog veel te laag is. “Mensen realiseren zich de risico’s nog onvoldoende. Samen met diverse stakeholders, waaronder de overheid, het MKB en de IT- en securityspecialisten, moeten wij de bewustwording verder op gang brengen. Hier ligt echt een kans van formaat voor onze sector.”

Vooral omzet uit zakelijke markt

De groei wordt volgens statisticus Evert van Steenbergen veroorzaakt doordat meer verzekeraars op de markt actief zijn, maar ook doordat de portefeuille van veel verzekeraars is gegroeid. Van Steenbergen geeft aan dat de omzet bijna geheel wordt gerealiseerd op de zakelijke markt, aangezien het aandeel van de particuliere markt nog geen tien procent bedraagt.

Het merendeel van de cyberverzekeringen biedt dekking voor aansprakelijkheid, juridische bijstand, crisismanagement en de herstelkosten van websites, programma’s of data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.