Rol van firewalls verandert door de cloud

cloud-computing-cheryl-empey

De cloud zorgt ervoor dat de rol van de firewall verandert. Integratie met de cloud is inmiddels een absolute vereiste voor een moderne firewall. Ook is het van belang dat firewalls worden aangeboden via een prijsmodel die past bij de cloud.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Barracuda Networks heeft gehouden onder 600 IT-professionals uit de hele wereld, die verantwoordelijk zijn voor cloud omgevingen. De cloud zorgt ervoor dat er andere eisen gesteld worden aan firewalls. Zo geeft ruim acht op de tien (83%) respondenten aan bezorgd te zijn over het gebruik van traditionele firewalls in de cloud. Daarvan zegt 39 procent dat traditionele de prijs- en licentiestructuren niet geschikt zijn voor de cloud, terwijl 34 procent zegt dat het gebrek aan integratiemogelijkheden verdere automatisering van de cloud afremt. Dit zijn de twee belangrijkste zorgen rond traditionele firewalls in combinatie met de cloud.

Meerwaarden

Specifieke beveiligingsfuncties voor de cloud bieden volgens respondenten meerwaarde. Voor driekwart (74%) van de respondenten is integratie met tools voor beheer, monitoring en automatisering van de cloud het belangrijkste voordeel van cloud firewalls. Op de tweede plaats komt eenvoudige uitrol en configuratie door cloud ontwikkelaars (59%).

Van de organisaties die gebruikmaken van DevOps, DevSecOps of CI/CD ('continuous integration/continuous deployment'), zegt maar liefst 93 procent dat ze problemen hebben ervaren bij het integreren van security in deze ontwikkelmethodes.

'Anders nadenken over security'

“Uit de resultaten van deze survey blijkt dat vooral grote organisaties vragen en zorgen hebben over hoe zij moeten omgaan met security bij hun cloud projecten. Dat heeft verschillende redenen, maar voor organisaties die gewend zijn aan een traditionele datacenterarchitectuur betekent een migratie naar de cloud dat ze anders moeten gaan nadenken over security. Door security tools te gebruiken die specifiek ontwikkeld zijn voor de publieke cloud, kan een organisatie uiteindelijk zelfs beter beveiligd zijn dan toen ze puur on-premises opereerden”, zegt Alain Luxembourg, Territory Manager Nederland bij Barracuda Networks, "Zeker wanneer organisaties migreren naar een software-defined WAN (SD-WAN) infrastructuur, is een firewall die specifiek is ontworpen voor de cloud een absolute vereiste."

Barracuda Networks meldt dat 'Cloud Generation Firewalls’ zijn ontworpen voor netwerk- en applicatiebeveiliging voor pure en hybride cloud omgevingen. Ze bieden specifieke functionaliteit voor de cloud, zoals betalen naar gebruik, API-ondersteuning voor DevSecOps-teams en volledige integratie met en schaalbaarheid voor de cloud.

Alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld in het rapport ‘Firewalls and the Cloud’.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.