Fox-IT: ‘Slechts 10 procent kan bij Wiv feiten van fictie onderscheiden'

1396955_49065589

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is een veelbesproken wet, maar toch weet lang niet iedereen waar de wet over gaat. Dat blijkt uit de Wiv factchecker van Fox-IT (www.overdewiv.nl). Van de 3700 mensen die de afgelopen weken de online kennisquiz volledig hebben ingevuld, bleek slechts 10 procent alle vragen goed te kunnen beantwoorden. 28 procent had een van de zes stellingen fout. Fox-IT lanceerde de factchecker met als doel kiezers te informeren over de technische kant van de zogenoemde ‘sleepwet.’

MVO-beleid

Op overdewiv.nl staan zes stellingen die met juist of onjuist kunnen worden beantwoord. Van de zes stellingen levert stelling drie de meeste discussie op, zowel online als bij Fox-IT intern. De stelling luidt: “Op basis van de Wiv 2017 worden wijken of steden door de diensten afgetapt.” Fox-IT legt de stelling verder uit op zijn website. Opvallend is dat ondanks de discussie die deze stelling teweegbracht, deze niet significant vaker fout is beantwoord dan de overige stellingen.

Een ander discussiepunt online was de rol van Fox-IT in het publieke debat en de mogelijke belangen die Fox zou hebben bij implementatie van de nieuwe wet. In zijn MVO-beleid beschrijft Fox-IT uitgebreid wat zijn standpunt is inzake bijvoorbeeld privacy en misbruik van technologie, alsmede het gebruik van massa-surveillancemiddelen.

Representatief

De factchecker van Fox-IT belicht één onderdeel van de bijzondere bevoegdheid onderzoek van communicatie: de zogeheten onderzoeksopdrachtgerichte (OOG) interceptie. Dit is het meest besproken onderdeel van de Wiv en wordt in de volksmond ook wel het ‘sleepnet’ genoemd. Via online en social media kanalen heeft Fox-IT de afgelopen weken mensen in zijn achterban opgeroepen om de factchecker te bezoeken en zo geïnformeerd te stemmen. Waarschijnlijk zijn deze cijfers daarom niet representatief voor heel Nederland. Opvallend is dat zelfs onder de meer technische doelgroep van Fox-IT slechts weinig mensen (10%) alle stellingen goed wisten te beantwoorden.

Initiatieven

Naast de Wiv factchecker zijn door diverse andere partijen initiatieven ontwikkeld rondom het referendum, zoals blogs, podcasts, achtergrondartikelen, websites en live debatten. Fox-IT juicht het toe dat een onderwerp dat zo dicht bij “a more secure society” staat zo uitgebreid wordt besproken. De Wiv 2017 is een complexe wet met een technische inslag. De diverse initiatieven hebben een goede discussie over de Wiv op gang gebracht. Kiezers worden aangezet tot lezen, zodat ze feiten van fictie kunnen onderscheiden. De factchecker blijft online tot en met het referendum van 21 maart. Iedereen die denkt onvoldoende te weten over de techniek achter de Wiv kan hier nog zijn kennis checken.