'Let bij multicloud goed op security'

James

Een groeiend aantal bedrijven is bezig hun data en belangrijkste bedrijfsapplicaties te verplaatsen naar de cloud. Of het nu gaat om een eenvoudige verplaatsing of een overstap naar een volledig ander platform, we zien dat klanten sneller dan ooit voor de cloud kiezen.

Organisaties komen er echter al snel achter dat één cloudoplossing onvoldoende is voor alle toekomstige behoeften, waardoor de multicloud voor veel bedrijven een steeds belangrijkere strategie zal worden in 2018. Gartner voorspelt zelfs dat een multicloud-aanpak vanaf 2019 voor 70% van alle ondernemingen de standaard gaat zijn. Momenteel is dat minder dan 10%.

Om goed te kunnen manoeuvreren in de multicloud-trend, moet je je echter wel hebben verdiept in zowel de voordelen als de uitdagingen die een overstap naar een dergelijke omgeving met zich meebrengt. Meer flexibiliteit mag dan een voordeel zijn, maar een multicloud-aanpak kan wel hogere kosten met zich meebrengen omdat de workload van een organisatie wordt verdeeld over meerdere providers. Ondanks de voordelen van betere betrouwbaarheid en meer uptime, kan het beheren van meerdere cloudomgevingen leiden tot een te hoge werkdruk voor IT-personeel.

Met deze zaken in het achterhoofd dienen organisaties een afweging maken van de belangrijkste voor- en nadelen om er zeker van te zijn dat hun multicloud-implementatie een succes wordt.

Voordeel 1: Bepalen welke provider de beste prestaties biedt

Omdat bedrijven steeds vaker bang zijn om aan een verouderde oplossing 'vast te zitten', biedt het evalueren en invoeren van een multicloud-omgeving organisaties de mogelijkheid om te beoordelen welke provider de beste prestaties en ondersteuning biedt voor hun specifieke vereisten. Zo heeft GE zijn cloudhostingstrategie opnieuw ingericht voor gebruik van zowel Microsoft Azure als Amazon Web Services. GE wil zodoende bepalen welke hostingomgeving het beste presteert en welk contract voor hun klanten het voordeligst is. Uiteindelijk kunnen organisaties op deze manier de beste technologieën van verschillende providers uitproberen en kiezen om er zeker van te zijn dat ze de meest geschikte en rendabelste oplossing kiezen voor hun bedrijf.

Nadeel 1: Minder koopkracht en meer overhead

Een multicloud-strategie kan de koopkracht van een organisatie verminderen. Als een bedrijf bij meerdere providers inkoopt, vervalt het voordeel van grootschalige inkoop. Het kan zelfs zo zijn dat een bedrijf meer betaalt voor minder. Daarnaast kunnen de personeelskosten stijgen, omdat IT-teams moeten werken met meerdere cloudproviders, in plaats van dat ze alle aandacht op één cloudplatform kunnen richten.

Voordeel 2: Meerdere opties mogelijk

Een multicloud-aanpak geeft organisaties meer flexibiliteit omdat een IT-afdeling de vrijheid heeft om de meest geschikte cloud te kiezen voor hun vereisten. De ene cloudleverancier biedt bijvoorbeeld meer beveiligingsmogelijkheden die niet worden ondersteund door andere opties op de markt, terwijl een andere leverancier een superieure beschikbaarheidsarchitectuur biedt. In feite beschikken organisaties bij het inzetten van meerdere clouds over de flexibiliteit om per IT-workload de beste implementatie-optie te kiezen. Zo kunnen ze van elke van deze clouds die stukjes selecteren die voor hun activiteiten het meest gunstig zijn.

Nadeel 2: Uitdagingen op het gebied van beheer en bedrijfsvoering

De complexiteit van verschillende cloudomgevingen kan al snel een uitdaging vormen, omdat het onder de knie krijgen van elk afzonderlijk cloudplatform behoorlijk wat tijd en mankracht kan kosten. Deze medewerkers zouden bijvoorbeeld ook kunnen worden ingezet voor andere zaken, zoals het ontwikkelen van nieuwe IT-functies en klantondersteuning. Als een multicloud-omgeving niet goed wordt beheerd en in de gaten gehouden, zullen problemen in de bedrijfsoperatie zich opstapelen, wat weer leidt tot obstakels op het gebied van toegangsbeheer en beveiligingsupdates. Ten slotte houdt een effectieve multicloud-omgeving in dat interne ontwikkelaars meerdere platforms moeten beheersen en dat er sprake is van extra governance-processen, afhankelijk van de verschillende omgevingen die moeten worden ondersteund.

Voordeel 3: Bedrijfscontinuïteit en minder downtime

Het kan riskant zijn als je bedrijf maar één cloudplatform gebruikt, omdat het merendeel van de data dan maar op één plek is opgeslagen. Bij een multicloud-strategie kunnen, als het ene cloudplatform niet meer reageert of optimaal presteert, toepassingen via een alternatieve cloudoptie draaien. Omdat betrouwbaarheid en uptime voor elk bedrijf essentieel zijn, zal het maximaal reduceren van downtime de algehele productiviteit en prestaties van een organisatie stimuleren.

Nadeel 3: Beveiligingsproblemen

Beveiliging is een belangrijk onderdeel binnen de clouddiscussie en dit geldt uiteraard ook voor een multicloud-omgeving. Vooral ook omdat de cloud steeds meer wordt gebruikt als opslagplaats voor gevoelige gegevens. Een groeiende complexiteit door gebruik van meerdere clouds kan een groter beveiligingsrisico vormen, vooral als de multicloud-omgevingen minder goed worden beheerd en als beveiligingsupdates niet op de juiste manier worden doorgevoerd. Aan de andere kant kan het gebruik van meerdere clouds het risico van grootschalig dataverlies en downtime als gevolg van hardwareproblemen juist verminderen. Door meerdere clouds op een slimme manier te combineren, kunnen organisaties gevoelige data juist veilig in een private cloud opslaan en andere delen van het bedrijf in een public cloudomgeving laten draaien.

Het lijkt er sterk op dat bedrijven in 2018 steeds meer voor de multicloud-aanpak zullen gaan, waarbij organisaties de eigenaardigheden van deze aanpak gaan ervaren. Bijvoorbeeld door te meten in hoeverre een cloudplatform wordt geadopteerd, wat het interne gebruik ervan is en wat het kost qua workload die erop moet draaien en implementatie. Antwoorden op deze vragen krijg je pas als je ze gaat stellen.

James Eiloart, SVP Tableau EMEA