Nieuwe brancheorganisatie moet digitale weerbaarheid van Nederland vergroten

Computest, Fox-IT, Guardian360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter richten de brancheorganisatie Cyberveilig Nederland op. Deze organisatie heeft als doel de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten en zowel de kwaliteit als transparantie binnen de groeiende cybersecurity sector te verhogen. Andere dienstverleners binnen de sector uit zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Cyberveilig Nederland97,1 procent van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot internet. Nederland behoort daarmee tot de digitale voorhoede binnen Europa. Deze digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee. Om die kansen te benutten is het noodzakelijk om blijvend vertrouwen te kunnen hebben in onze informatie en informatiesystemen. Cybersecurity is in dit kader volgens de organisatie geen luxe, maar juist noodzaak.

Kwaliteit binnen de cybersecurity-sector

De grootschalige uitbraken van de ransomware WannaCry en notPetya hebben vorig jaar bijgedragen aan een hardhandige wake-up call voor de digitale kwetsbaarheid van Nederlandse organisaties. Mede daardoor zien de initiatiefnemers van Cyberveilig Nederland de vraag naar cybersecurity-dienstverlening toenemen. Bij deze dienstverlening ontbreekt het vaak echter aan transparantie en garantie op kwaliteit. Dit terwijl beide elementen volgens de betrokken dienstverlening cruciaal zijn om het vertrouwen in de sector te waarborgen.

“Organisaties hebben inmiddels de keuze uit veel verschillende informatiebeveiligingsdiensten en vinden het lastig om een goede selectie te maken”, aldus Aksel Dorèl, Algemeen Directeur van Motiv. “Ook is het een uitdaging om een goede inschatting te kunnen maken van de prijs-kwaliteit verhouding. Het is dus meer dan noodzakelijk dat wij als sector hierin meer transparantie gaan bieden en gezamenlijk goede kwaliteitskeurmerken ontwikkelen.”

In gesprek met overheidsvertegenwoordigers

Om bij te kunnen dragen aan een digitaal veiligere samenleving, wil Cyberveilig Nederland in gesprek met vertegenwoordigers van de overheid, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum. “Met dit initiatief vertegenwoordigen wij de branche voor het eerst volledig direct, in plaats van indirect zoals bij de diverse platformen en belangenverenigingen momenteel het geval is”, zegt Steven Dondorp, Algemeen Directeur van Northwave. “Vanzelfsprekend zullen wij zoveel mogelijk de samenwerking met andere brancheorganisaties opzoeken. Zo zijn we met FME de mogelijkheden aan het verkennen om samen te werken aan het verder versterken en cyberveilig maken van de technologische industrie.”

Andere cybersecurity dienstverleners worden uitgenodigd zich bij het initiatief aan te sluiten. De acht initiatiefnemers rekenen erop dat meerdere leveranciers zich op korte termijn zullen aansluiten bij Cyberveilig Nederland. De brancheorganisatie wordt geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort Director Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Oldengarm wordt bijgestaan door Liesbeth Holterman, die voorheen belangenbehartiger ‘cybersecurity’ is geweest bij belangenorganisaties voor de ICT- en technologiesector en jarenlang voor de overheid in het veiligheidsdomein heeft gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.