Ruckus Networks en Citymesh lanceren geïntegreerde netwerken voor smart cities

Citymesh wil steeds meer smart cities bouwen. De Belgische telecomoperator gebruikt daarvoor access points van Ruckus Networks, dat veruit de grootste integrator van publieke WiFi-netwerken in België is. In gemeenten als Knokke, Zottegem en Oostende worden de contouren van een slimme steeds duidelijker. En Antwerpen is inmiddels gestart met het bouwen van een SmartZone, wat een nieuwe dimensie geeft aan bewoners, winkeliers, bedrijven en overheid.

“Antwerpen heeft de ambitie een pioniersrol op het vlak van smart city te vervullen. Als innovatieve telecomspeler ondersteunen we de stad hierin, onder meer met een SmartZone die volledig van WiFi-dekking wordt voorzien. De volgende stap is het integreren van passantentelling, diverse sensoren om de luchtkwaliteit te meten en het uitrollen van een small cell LTE aanbod (supersnel mobiel internet) op basis van onze eigen LTE licentie”, zegt Citymesh CEO Mitch De Geest. “We willen een open samenwerking met alle belanghebbenden – bewoners, winkeliers, bedrijven en overheid – door het netwerk en de gegenereerde data op een transparante manier ter beschikking te stellen en zo co-creatie en kruisbestuiving tussen de diverse partijen aan te moedigen.” Het SmartZone project loopt tot eind 2019.

Dankzij een eigen online managementplatform – WiFiLab – wordt niet alleen het netwerk beheerd, maar wordt tevens data verzameld wat tot interessante inzichten leidt. SmartZone Antwerpen wordt voorzien van access points van Ruckus. “Op termijn gaan we onder meer ook de bewegingsstromen in de stad in kaart brengen en anonieme profielen van bezoekers, die inloggen op het WiFi-netwerk, aanmaken. Daaruit kunnen we interessante informatie destilleren voor het stadsbestuur en de winkeliers. Aan de andere kant kunnen we de boodschappen aan personen die inloggen op het WiFi-netwerk personaliseren”, aldus De Geest.

Integreren met LoRa en Bluetooth

Steeds meer wordt gevraagd naar geïntegreerde netwerken – inclusief bijvoorbeeld Bluetooth en LoRa (Longe Range netwerk) – zoals wordt gebruikt voor smart cities. Ruckus levert de mogelijkheden om meer dan een WiFi-oplossing aan te bieden. “Bij smart cities kun je de infrastructuren upgraden met meer dan WiFi alleen en verder uitbouwen met andere technologieën. Deze worden dan gekoppeld en in een en hetzelfde platform aangeboden, waardoor de stakeholders beter inzicht krijgen in hun WiFi-gebruikers”, zegt Spencer Hinzen, Director Business Development EMEA Ruckus Networks, onderdeel van ARRIS.

Basisvoorwaarden voor een goede verbinding

Spencer Hinzen stelt terecht dat gebruikers hun netwerkverbinding tegenwoordig als een basisvoorziening beschouwen. “Als je een draadloze verbinding aanbiedt, verwachten gebruikers overal bereik te hebben – ook op de drukste pleinen. Daarom houden wij altijd rekening met interferenties en andere omstandigheden die het signaal kunnen verstoren. Omgevingsinvloeden mogen geen excuus zijn voor een zwak signaal.” Een snelle verbinding is eveneens een must, net als in piekbelasting optimaal blijven functioneren. “Daarnaast is een goed beveiligde verbinding vanzelfsprekend, waarbij de beveiliging zo min mogelijk ingrijpt op de gebruikerservaring. Het zijn belangrijke voorwaarden om van gewone steden slimme steden te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.