D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

Internet of Things (bron: Pixabay / jeferrb)

Nederland wil verplichte eisen stellen aan Internet of Things (IoT)-apparaten. Het kabinet gaat zich daar hard voor maken in Europa. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer zojuist toegezegd op verzoek van D66. Net zoals eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van apparaten, moeten er verplichte eisen komen voor cyberveiligheid. Zodat apparaten die aangesloten zijn op het internet beter beveiligd zijn en minder snel gehackt worden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag werken cybercriminelen aan nieuwe hacktechnieken. En elke dag worden hun aanvallen geavanceerder en moeilijker te verslaan. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen. Daar zijn deze harde, verplichte eisen voor nodig. Terecht dat het kabinet zich hier binnen Europa hard voor gaat maken.”

Bezuinigen op beveiliging

Nederland is digitaal niet veilig. Dat lieten de DDoS aanvallen opnieuw zien. Digitale veiligheid is ook in je huis belangrijk. Producenten bezuinigen nu vaak op de beveiliging van hun apparaten en is er sprake van onduidelijke handleidingen, standaardwachtwoorden en slechte versleuteling. Verhoeven: “Binnen enkele seconden kunnen slecht beveiligde apparaten zoals webcams, ijskasten en thermostaten, die zijn aangesloten op het internet, gehackt worden. Dat moet anders en daar zijn deze eisen voor nodig.”

De Europese Commissie kwam onlangs met een voorstel voor vrijwillige standaarden voor internet-of-things apparaten, maar veel cybersecurity experts adviseren verplichte eisen te stellen. Op verzoek van D66 gaat het kabinet daar nu in de Europese Raad voor pleiten. Verhoeven: “Het is leuk, een thermostaat, koffiezetapparaat, camera, tandenborstel of barbiepop met een internetverbinding maar het is vaak niet veilig. Makkelijk te hacken dus en zo kan een apparaat onderdeel worden van een DDoS-aanval. Harde eisen voor wat betreft de cyberveiligheid van apparaten zijn nodig om ons te wapenen tegen digitale aanvallen.”

One Response to D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

  1. Dinges schreef:

    Water naar de zee brengen. Apparatuur zal duurder worden of extra moeten worden gesubsidieerd (belast) en de niet goedgekeurde apparaten komen via Ali toch wel bij de klant, of worden verkocht aan een ander land. DDoS aanvallen houden zich namelijk net als D66, niet aan landsgrenzen.

    Een veel beter alternatief om IoT DDoS aanvallen te beveiligen is om dit bij de providers af te schermen. Een enkele firmware update naar alle Ziggo, TMobile en KPN routers en je hebt de meeste gaten gedicht. Zie het als een firewall richting het internet.

    Nu word de burger verantwoordelijk gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.