Nederlandse politie hoeft geen openheid te geven over gebruik spionagesoftware

De Nederlandse politie is niet verplicht meer informatie openbaar te maken over het gebruik van spionagesoftware. Dit oordeelt de Raad van State.

Privacyorganisatie Bits of Freedom vroeg eerder via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) informatie op over het gebruik van spionagesoftware door de Nederlandse politie. Een deel van de opgevraagde informatie werd door de politie vrijgegeven. Bits of Freedom wil echter inzicht in meer informatie en stapte naar de rechter om de politie te dwingen meer informatie openbaar te maken.

‘Openbaarmaking kan onderzoeken belemmeren’

De rechter stelde in 2016 Bits of Freedom in het gelijk en oordeelde dat de politie meer informatie moest vrijgegeven over het gebruik van spionagesoftware. De politie ging tegen deze uitspraak in beroep bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelt nu dat de politie de opgevraagde documenten niet hoeft vrij te geven. Dit aangezien openbaarmaking van sommige data onderzoeken naar strafbare feiten kan belemmeren.

De uitspraak van de Raad van State is hier te vinden.

One Response to Nederlandse politie hoeft geen openheid te geven over gebruik spionagesoftware

  1. Jayne schreef:

    Mooie blog! Dat mij aan het denken doet zetten! Ben nieuwsgierig geworden naar het boek! Groetjes Nienke (blogger babystraatje) paperhelp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.