DuckDuckGo gaat strijd aan met trackers via nieuwe browserextensies en mobiele app

DuckDuckGo lanceert vernieuwde versies van zijn browserextensies voor Firefox, Safari en Chrome en een app voor het iOS- en Android-platform. Zowel de extensies als apps blokkeren trackers en geven gebruikers de mogelijkheid online te surfen zonder gevolgd te worden.

DuckDuckGo“Het is moeilijk het internet te gebruiken zonder dat dit een beetje griezelig voelt – alsof een nieuwsgierig buurman vanaf de andere kant van de straat alles wat je doet bekijkt. In plaats van een nieuwsgierige buurman, gaat het echter om een groot scala aan geavanceerde tracker netwerken die beheerd worden door grote bedrijven als Google en Facebook en alles vastleggen wat je online doet, vaak zonder dat je dit weet, en hun bevindingen via gerichte advertenties doorverkopen aan de hoogste bieder. Het sluiten van de gordijnen thuis kan uw nieuwsgierige buurman stoppen. Er is echter niet zo’n simpele oplossing die online werkt. Tot nu”, schrijft DuckDuckGo op zijn blog.

‘Incognito modus gaan trackers niet tegen’

Veel webbrowsers bevatten een speciale modus om te surfen zonder gevolgd te worden, zoals de ‘Incognito’ modus in Google’s webbrowser Chrome. DuckDuckGo wijst erop dat deze modus alleen voorkomt dat het surfgedrag van gebruikers wordt opgenomen in de browsergeschiedenis van gebruikers. Trackers worden echter niet tegengegaan, waardoor gebruikers nog steeds gevolgd kunnen worden.

Met de vernieuwde extensies en apps wil DuckDuckGo gebruikers helpen hun privacy op internet te waarborgen, ongeacht het apparaat waarmee zij op internet surfen. Zowel de extensies als apps tonen gebruikers een Privacy Grade rating (van A tot F) indien zij een website bezoeken. Aan de hand van deze rating kunnen gebruikers direct zien hoe goed hun privacy wordt gewaarborgd op een specifieke website. Gebruikers kunnen extra details over deze rating inzien om te achterhalen wie hen probeert te volgen en hoe DuckDuckGo dit voorkomt. De Privacy Grade rating wordt gebaseerd op de aanwezigheid van trackers op en het gebruik van zowel encryptie als privacy best practices door websites.

Zowel de extensies als apps zorgen dat:

  • verborgen trackers geblokkeerd worden;
  • automatisch gebruik wordt gemaakt van een HTTPS-versie van een website indien deze beschikbaar is;
  • gebruikers inzicht krijgen in het privacybeleid van websites dankzij een privacylabel;
  • gebruikers op internet kunnen zoeken zonder dat hun zoekopdrachten worden gemonitord

Meer informatie is beschikbaar in de blogpost die DuckDuckGo over de extensies en apps heeft gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.