DuckDuckGo gaat strijd aan met trackers via nieuwe browserextensies en mobiele app

DuckDuckGo lanceert vernieuwde versies van zijn browserextensies voor Firefox, Safari en Chrome en een app voor het iOS- en Android-platform. Zowel de extensies als apps blokkeren trackers en geven gebruikers de mogelijkheid online te surfen zonder gevolgd te worden.

duckduckgo-logo "Het is moeilijk het internet te gebruiken zonder dat dit een beetje griezelig voelt - alsof een nieuwsgierig buurman vanaf de andere kant van de straat alles wat je doet bekijkt. In plaats van een nieuwsgierige buurman, gaat het echter om een groot scala aan geavanceerde tracker netwerken die beheerd worden door grote bedrijven als Google en Facebook en alles vastleggen wat je online doet, vaak zonder dat je dit weet, en hun bevindingen via gerichte advertenties doorverkopen aan de hoogste bieder. Het sluiten van de gordijnen thuis kan uw nieuwsgierige buurman stoppen. Er is echter niet zo'n simpele oplossing die online werkt. Tot nu", schrijft DuckDuckGo op zijn blog.

'Incognito modus gaan trackers niet tegen'

Veel webbrowsers bevatten een speciale modus om te surfen zonder gevolgd te worden, zoals de 'Incognito' modus in Google's webbrowser Chrome. DuckDuckGo wijst erop dat deze modus alleen voorkomt dat het surfgedrag van gebruikers wordt opgenomen in de browsergeschiedenis van gebruikers. Trackers worden echter niet tegengegaan, waardoor gebruikers nog steeds gevolgd kunnen worden.

Met de vernieuwde extensies en apps wil DuckDuckGo gebruikers helpen hun privacy op internet te waarborgen, ongeacht het apparaat waarmee zij op internet surfen. Zowel de extensies als apps tonen gebruikers een Privacy Grade rating (van A tot F) indien zij een website bezoeken. Aan de hand van deze rating kunnen gebruikers direct zien hoe goed hun privacy wordt gewaarborgd op een specifieke website. Gebruikers kunnen extra details over deze rating inzien om te achterhalen wie hen probeert te volgen en hoe DuckDuckGo dit voorkomt. De Privacy Grade rating wordt gebaseerd op de aanwezigheid van trackers op en het gebruik van zowel encryptie als privacy best practices door websites.

Zowel de extensies als apps zorgen dat:

  • verborgen trackers geblokkeerd worden;
  • automatisch gebruik wordt gemaakt van een HTTPS-versie van een website indien deze beschikbaar is;
  • gebruikers inzicht krijgen in het privacybeleid van websites dankzij een privacylabel;
  • gebruikers op internet kunnen zoeken zonder dat hun zoekopdrachten worden gemonitord

Meer informatie is beschikbaar in de blogpost die DuckDuckGo over de extensies en apps heeft gepubliceerd.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.