Cyber-incidenten vormen één van de grootste bedrijfsrisico's voor 2018

Business interruption door bijvoorbeeld onderbrekingen in de leveranciersketen en cyberincidenten zoals cyberaanvallen en datalekken zijn dit jaar de belangrijkste risico's die Nederlandse bedrijven zien. Ook marktontwikkelingen zoals volatiliteit, verhoogde concurrentie en nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie en marktfluctuatie zijn een groeiende zorg voor organisaties.

Dit blijkt uit de Allianz Risk Barometer 2018. Opvallend is dat business interruption en cyberincidenten in 2018 opnieuw de eerste plek delen op de ranglijst met grootste risico's die Nederlandse bedrijven zien. In beide gevallen noemt 54% van de organisaties dit als grootste risico voor 2018. In 2017 bedroeg dit percentage voor zowel business interruption als cyberincidenten 37%. Marktontwikkelingen staat opnieuw op de derde positie, al is het percentage bedrijven dat dit als belangrijkste risico ziet gedaald van 34% in 2017 naar 32% nu.

Top 10 risico's

De top 10 risico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-nederland-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien (bron: Allianz)

Wereldwijd

Ook wereldwijd staat business interruption (41%) op de eerste positie, gevolgd door cyberincidenten (40%). Natuurrampen staat op de derde positie op de wereldwijde ranglijst met bedrijfsrisico's, gevolgd door marktontwikkelingen en aanpassingen in voorschriften en wetgeving. De top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-wereldwijd-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien (bron: Allianz)

“Business interruption en cyberincidenten blijven wereldwijd de belangrijkste zorg van onze klanten. Het bewustzijn rond deze risico’s blijkt in Nederland nog groter – met meer dan 54% van de antwoorden”, zegt Arthur van Essen, CEO van AGCS Nederland.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.