Bijna 7.500 datalekken gemeld in eerste negen maanden van 2017

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

7.436 datalekken zijn in de eerste negen maanden van 2017 gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit komt neer op ongeveer dertig meldingen per dag, wat een verdubbeling is ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Dit meldt de toezichthouder aan Trouw. Het is niet duidelijk of de toename in het aantal gemelde datalekken veroorzaakt wordt door een toename in het aantal datalekken of dat datalekken vaker worden gemeld. De AP kan boetes opleggen bij ernstige datalekken. In de eerste negen maanden van 2017 zijn echter alleen waarschuwingen gegeven.

Data naar verkeerde ontvanger verstuurd

De meeste gemelde datalekken hebben betrekking op persoonsgegevens die naar een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. In slechts 6% van de gevallen had de melding betrekking op data die in handen van onbevoegden vielen door een cyberinbraak.

Ook meldt de toezichthouder dat in de meeste gevallen de naam, het woonadres, de woonplaats, het geslacht, de geboortedatum en de leeftijd van gebruikers uitlekt bij een datalek. De sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening maken het vaakst melding van datalekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.