‘Het jaar van de Cloud-WiFi en Smart Cities’

“Digitale transformatie leunt op goede connectiviteit. IoT, big data, big analytics, AI; de inzetbaarheid en het succes ervan zijn grotendeels afhankelijk van draadloze netwerken. De onderliggende infrastructuur moet enerzijds robuust en betrouwbaar zijn, anderzijds schaalbaar en open zijn voor partners en externe toepassingen. Het is dan ook logisch dat connectiviteit steeds vaker wordt afgenomen als clouddienst: WiFi-as-a-Service.” Dat zegt Steve Johnson, sinds 2015 Regional Director voor Noord-Europa van Ruckus Wireless. Hij vertelt iets meer over de ontwikkelingen in de Noord-Europese markt waar Ruckus bij betrokken is en over de trends voor de komende jaren.

  • onechocolate communications Steve Johnson
  • Steve Johnson werkt nu bijna drie jaar voor Ruckus. Hij is al ruim 20 jaar actief in de digitalenetwerkindustrie. Hij werkte bij Computer 2000 en diens opvolger Techdata en vervolgens bij 3Com en vanaf 2010 bij Extreme Networks. In 2015 maakte Johnson de overstap naar Ruckus waarmee hij vorig jaar dus onderdeel werd van Brocade. Wat betreft WiFi-as-a-Service maakt Ruckus duidelijk onderscheid tussen ‘verkoper’- en ‘partner’-cloud-WiFi. Johnson: “In het verkoopkanaal bieden we bijvoorbeeld standaardoplossingen voor kleinere en middelgrote organisaties die wel een betrouwbaar en breed draadloos netwerk willen kunnen uitrollen, maar niet de middelen, kennis óf behoefte hebben om de complexe technologie van de architectuur zelf op te zetten. Datzelfde geldt voor netwerkpartners van Ruckus die niet de complexiteit in huis willen halen, maar wel het beheer over een WLAN-netwerk willen kunnen voeren.” Voor enterpriseklanten, zoals serviceproviders die bijvoorbeeld multi-tenant managed Wi-Fi-services willen aanbieden, is er de mogelijkheid om een eigen private Ruckus WiFi-cloud op te zetten. Partners die zelf een private Ruckus WiFi-cloud opzetten, kunnen eigen maatwerkoplossingen ontwikkelen met geavanceerde services die aansluiten bij hun specifieke klantengroepen. Johnson: “In essentie bieden zij dan hun eigen cloud aan, alleen wel gebaseerd op Ruckus-technologie. Er zijn natuurlijk ook klanten die liever volledig eigenaarschap en controle over hun ICT houden en die de middelen hebben om dat te realiseren. Die klanten zullen kiezen voor een eigen on-premise platformoplossing.”

Van de Van der Valk hotels tot de Champs Elysees

De markt waarin Ruckus, onderdeel van Brocade, wereld actief is met draadlozenetwerkoplossingen, is heel breed. Van retailbedrijven en toonaangevende hotelketens zoals Van der Valk tot en met omvangrijke openluchtoplossingen en volledige Smart City-toepassingen. Johnson: “De Noord-Europese markt is een prettige markt om in actief te zijn. Men is hier heel proactief en geavanceerd. Dat geldt voor zowel partners als de gebruikers. Ons partnernetwerk is actief en divers, ik ontmoet hier echt een rijkdom aan innovatie bij serviceproviders en leveranciers, zeker in Nederland en België. Er zijn ook culturele verschillen onderling in de gebruikersmarkt. Zo loopt de zorgsector in Nederland erg voor in digitalisering. Een deelmarkt voor Ruckus zijn de zogeheten multi dwelling units, dat zijn bijvoorbeeld studentencampussen, maar ook seniorenappartementen en woonzorgcomplexen. Daar zie je dat zowel bewoners als medische professionals gewend zijn aan digitale communicatie, monitoring, alarmering en consults. De lat voor draadloze netwerken ligt daar dan ook hoog.”

Een belangrijk deel van de activiteiten van Ruckus speelt zich in de openlucht af. Johnson voorziet dat 2018 ook het jaar wordt van de verdere ontwikkeling van Smart City-toepassingen. “Daar wordt natuurlijk al jarenlang over gepraat, maar de afgelopen jaren zijn daar mooie praktische successen behaald. Dat loopt van openbare WiFi voor bewoners en bezoekers, zoals we bijvoorbeeld vorig jaar op de Champs Elysees hebben gerealiseerd, tot en met meervoudige netwerken voor publieke diensten en commerciële activiteiten waar we nu wereldwijd met partners en overheden mee bezig zijn.”

Vuilcontainers en slimme meters

“Met al die verbonden apparaten en sensoren, de enorme hoeveelheid data die dat oplevert plus de rekenkracht in de cloud die het mogelijk maakt om daar conclusies en activiteiten aan te verbinden, is het logisch dat Smart City-toepassingen bij veel publieke bestuurders hoog op het prioriteitenlijstje staat.” Uit een recent onderzoek van Ruckus blijkt dat lokale en regionale overheden bijna overal in Europa bezig zijn met de ontwikkeling van Smart City-concepten. Niet elke overheid heeft er nog budget voor vrijgemaakt, maar de verwachting is wel dat dat binnen twee jaar gebeurt. Een stadsbreed digitaal netwerk van verbonden applicaties en apparaten biedt allerlei mogelijkheden om efficiënter te werken, aanzienlijk op kosten te besparen - Johnson noemt de voorbeelden van vuilcontainers die aangeven wanneer ze geleegd moeten worden en van slimme meters die het mogelijk maken om actueel verbruik van water en energie te monitoren en daar de capaciteit op af te stemmen - en nieuwe publieke en commerciële diensten te ontwikkelen en aan te bieden.

Veiligheid als voorwaarde en bottleneck

Voor stadsbestuurders is een van de belangrijkste aanleidingen om serieus aan de slag te gaan met een Smart City-concept, de veiligheid van burgers en bezoekers, zo blijkt uit het onderzoek. Een ‘sign of the times’ volgens Steve Johnson. “Openbare veiligheid is bij veel mensen ‘top of mind’, dus dat is logisch.” Tegelijk is de zorg over de digitale veiligheid ook een van de grootste drempels bij de ontwikkeling en implementatie van een Smart City-concept. Zeker in Nederland en België zijn de zorgen over cybersecurity groot: 80 procent van de stadsbestuurders ziet dat als bottleneck.

Voor Ruckus (en partners) is cybersecurity van het platform uiteraard een belangrijk issue. Johnson: “Je kunt zien wie verbonden is met het netwerk en welke rechten diegene heeft. Authenticatie is vaak dual factor. Met een multi-layered platform kun je de mate van toegang heel precies regelen. Is het een medewerker van de organisatie met rechten, heeft hij of zij een eigen apparaat of van het bedrijf, is het een gastgebruiker? Mag die hoog het systeem in of alleen tot het eerste niveau met internettoegang? Die regulering geldt voor de mensen die inloggen en voor de ‘things’ die verbonden zijn.”

“Veiligheid en strikt gereguleerde toegang zijn niet in tegenspraak met de noodzakelijke openheid en het gemak van het draadloze netwerk. Onze WiFi-platforms zijn met open API’s en open standaarden gebouwd op samenwerking met serviceproviders en ontwikkelaars. Voor iedereen moet digitale technologie en continue connectiviteit een vanzelfsprekendheid zijn. Zonder je te moeten verdiepen in de technologische complexiteit die dat mogelijk maakt: het moet het gewoon doen en veilig zijn. Altijd.”