Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor Chinese spionnen op LinkedIn

spionage

De Duitse inlichtingendienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) waarschuwt voor Chinese cyberspionage op social media. 10.000 Duitsers zouden al doelwit geweest zijn van spionnen die met valse profielen contact met hen proberen te leggen.

Dit meldt Reuters. Via valse social media profielen zouden Chinese spionnen proberen persoonlijke informatie te verzamelen over Duitse ambtenaren en politici. In veel gevallen doen de spionnen zich voor als consultants, opleiders en headhunters, meldt de BfV. Met behulp van deze informatie zouden de spionnen Duitsers willen vinden die als spion kunnen worden gerekruteerd door Chinese inlichtingendiensten.

10.000 Duitsers waren al doelwit

"Chinese inlichtingendiensten zijn actief op netwerken als LinkedIn en proberen al langer informatie te extraheren en bronnen voor inlichtingen te vinden", aldus de BfV. De inlichtingendienst heeft negen maand lang onderzoek gedaan naar de praktijk en geeft aan hierbij ruim 10.000 Duitsers te hebben gevonden die doelwit zijn geweest van de valse social media-profielen.

De Chinese overheid ontkent de aantijgingen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Lu Kang noemt de beschuldigingen ongefundeerd.

Meer over
Lees ook
NSA zet beste praktijken voor netwerkinfrastructuur uiteen

NSA zet beste praktijken voor netwerkinfrastructuur uiteen

De National Security Agency (NSA) heeft het technische verslag over cyberbeveiliging "Network Infrastructure Security Guidance" gepubliceerd. Het rapport bevat best practices op basis van uitgebreide ervaring met het ondersteunen van klanten en het reageren op bedreigingen.

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Onderzoekers van Proofpoint hebben een social engineering- en malware-campagne geïdentificeerd die jaren heeft geduurd en is opgezet door TA456, een cybercriminele groep die banden heeft met de Iraanse staat.

Operation SpoofedScholars - in gesprek met TA453

Operation SpoofedScholars - in gesprek met TA453

Sinds januari 2021 probeert TA453 gevoelige informatie van mensen te stelen door zich voor te doen als Britse academici van de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de Universiteit van Londen. De cybercriminele groep is een APT en helpt volgens Proofpoint zeer waarschijnlijk de Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) bij het verzamele1