D66 pleit voor onderzoeksinstituut voor cybersecurity

security-pixabay-pixelcreatures

Nederland loopt gevaarlijk achter als het gaat om onderzoek naar cybersecurity. Ook wordt bestaand onderzoek en expertise nergens gebundeld. Nederland moet daarom een apart onderzoeksinstituut voor cybersecurity krijgen.

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven voor tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie & Veiligheid (J&V). Verhoeven: “Juist nu dit kabinet van cyberveiligheid een prioriteit heeft gemaakt, moeten we doorpakken. Willen we klaar zijn voor digitale aanvallen, vanuit welk land of persoon dan ook, moeten we voorop gaan lopen, cruciale technologie uitvinden én talentvolle onderzoekers hier houden. Dat vereist een cybersecurity onderzoeksinstituut op eigen bodem.”

Cyberveiligheid prioriteit kabinet

Verhoeven (D66) verzoekt, met steun van VVD en CDA, Minister Grapperhaus van J&V te kijken naar mogelijkheden het cybersecurity onderzoeksinstituut op te richten. Naast de overheid moeten ook bedrijven in dit instituut kunnen investeren. Met een eigen instituut voor wetenschappelijk en praktijk onderzoek wil Verhoeven de cyberveiligheid van Nederland verbeteren

Verhoeven: “Het is cruciaal dat we de praktijk, de kennis van bedrijven en universiteiten én de investeringen van dit kabinet in cybersecurity en onderzoek samenbrengen. Het is nu te versnipperd. We moeten voorop gaan lopen op het gebied van cybersecurity, niet achteraan blijven hangen.” Verhoeven denkt aan eenzelfde soort instituut als QuTech gelieerd aan een universiteit.

Talentvolle onderzoekers in Nederland houden

Naast het instituut pleit D66 samen met de coalitiepartijen voor meer geld voor bestaande cybersecurity onderzoeksgroepen en om bestaande middelen voor cybersecurity te bundelen. Verhoeven: “We moeten voorkomen dat topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken. Met het instituut en meer geld voor onderzoek maken we het academische werk in Nederland op dit gebied aantrekkelijker. We hebben de slimmeriken hier hard nodig.”

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?