Hoe je veilig op het internet kunt shoppen tijdens Black Friday

Overal ter wereld zijn mensen op zoek naar de perfecte cadeaus voor de feestdagen. Het naderende Black Friday en Cyber Monday bieden daarbij uitkomst voor de koopjesjagers. Om de perfecte aanbiedingen te vinden en lange wachtrijen en ongeduldige menigten te vermijden doen veel van ons in deze periode een beroep een beroep het internet. Het is helaas daarom ook de tijd van het jaar waarin veel cybercriminelen mensen oplichten. Lance Spitzner, Instructor bij het SANS Institute zet zeven tips op een rijtje om veilig te shoppen. 

sans-logo In 2016 trokken webshops in Nederland tijdens Black Friday 20 procent meer bezoekers dan gemiddeld in de maand november, waar dat in 2015 nog zes procent was. De verwachting is dan ook dat de groei in 2017 doorzet. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 30 procent van de Black Friday-liefhebbers dit jaar hoofdzakelijk of uitsluitend online zal shoppen. Deze koopjesjagers zijn een interessante doelgroep voor cybercriminelen. Kwaadwillenden kopiëren het uiterlijk van populaire websites of misbruiken namen van bekende merken en creëren namaaksites die persoonlijke gegevens afhandig maken of malware installeren. Met de volgende tips dek je jezelf in.

  • Let op de geloofwaardigheid van de prijs: Wees op je hoede voor websites die producten tegen aanzienlijk lagere prijzen aanbieden dan elders, of die producten aanbieden die op landelijke schaal zijn uitverkocht. De kans bestaat dat je geen bona fide producten ontvangt, maar vervalste of gestolen goederen. En het kan zelfs zijn dat je helemaal niets ontvangt.
  • Richt je op bekende, betrouwbare bronnen: Schaf alleen producten aan via websites die je kent en vertrouwt en waarmee je al eerder zaken hebt gedaan.
  • Kijk of er contactmogelijkheden zijn: Controleer of de website een legitiem e-mailadres en een telefoonnummer vermeldt voor klantenservice. Als de website er verdacht uitziet en je geen contact kunt leggen is dat een slecht voorteken!
  • Let op het taalgebruik: Let op duidelijke waarschuwingssignalen, zoals aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, maar ook rare teksten en fouten in de grammatica en spelling.
  • Kijk uit voor copycats: Sommige websites lijken als twee druppels water op bekende. Het enige verschil is dat de domein- of winkelnaam daar net iets van verschilt. Zo ben je misschien gewend om te winkelen bij Amazon, dat te vinden is op het internetadres https://www.amazon.com. Wees echter alert als je vergelijkbare links tegenkomt, zoals http://store-amazoncom.com.
  • Voer nader onderzoek uit: Voer de naam of het internetadres van de webwinkel in een zoekmachine in en kijk wat andere mensen hierover te zeggen hebben. Zoek op trefwoorden als “fraude”, “oplichting” of “nep”. Of kijk naar eerdere ervaringen en zoek op “ervaring”, “betrouwbaar”, “klacht”, “review” of “recensie”. Een gebrek aan recensies kan een teken zijn dat het om een nieuwe website gaat die je beter niet kunt vertrouwen.
  • Check de basisbeveiliging: Voordat je producten aanschaft, moet je controleren of je verbinding met de website is versleuteld. Moderne browsers geven dit aan door voor het internetadres van de website een pictogram in de vorm van een hangslot en/of de letters https weer te geven.