Ernstige kwetsbaarheden ontdekt in Intel CPU’s

pixabay-hacker-1944688_960_720

Intel Management Engine, de remote server management tool Server Platform Services en de hardware-authentificatietool Trusted Execution Engine bevatten in totaal acht kwetsbaarheden die het mogelijk maken de controle over systemen met een Intel CPU volledig over te nemen. Dit blijkt uit een eigen security audit van Intel.

Het Management Engine platform van Intel geeft beheerders de mogelijkheid systemen met een Intel CPU op afstand te beheren, terwijl Server Platform Services dezelfde mogelijkheden biedt voor servers. Trusted Execution Engine is een technologie die de authenticiteit van een platform en het besturingssysteem dat hierop draait controleert. De tools bieden stuk voor stuk handige features voor beheerders, maar vereisen verregaande toegang tot het systeem. Dit maakt Intel Management Engine, Server Platform Services en Trusted Execution Engine interessante doelwitten voor cybercriminelen.

Ongetekende en ongeverifiëerde code

Al langer waarschuwen beveiligingsexperts voor de risico’s die deze tools opleveren. Zo maakte beveiligingsonderzoekers Maxim Goryachy en Mark Ermolov van Positive Technologies in september bekend een exploit voor Intel Management Engine te hebben gevonden die het mogelijk maakt ongetekende en ongeverifiëerde code te draaien op nieuwere Intel chipsets. Dit maakt het mogelijk Intel Management Engine te gebruiken als een springplank voor andere aanvallen. Ook systemen die zijn uitgeschakeld zijn kwetsbaar, aangezien Intel Management Engine op een aparte microprocessor draait die ook actief is als het systeem uitstaat. Goryachy en Ermolov kondigde aan in december op Black Hat Europe meer informatie te geven over deze exploit.

Voor Intel was dit aanleiding een eigen audit uit te voeren om de veiligheid van Intel Management Engine, Server Platform Services en Trusted Execution Engine te controleren. Tijdens deze audit zijn dus acht kwetsbaarheden aan het licht gekomen. Systemen met de volgende CPU’s zijn getroffen:

  • 6de, 7de en 8ste generatie Intel Core Processor Family
  • Intel Xeon Processor E3-1200 v5 en v6 reeks
  • Intel Xeon Scalable Processors
  • Intel Xeon Processor W reeks
  • Intel Atom C3000 Processor reeks
  • Apollo Lake Intel Atom Processor E3900 reeks
  • Apollo Lake Intel Pentium Processors
  • Intel Celeron N en J Processors

Updates

Intel heeft al updates beschikbaar gesteld om de kwetsbaarheden te dichten, maar deze zullen door fabrikanten van systemen beschikbaar moeten worden gesteld aan gebruikers. Op het moment van schrijven heeft alleen Lenovo updates beschikbaar gemaakt.

Meer informatie over de kwetsbaarheden is te vinden in de security advisory van Intel. Het bedrijf houdt op een aparte pagina bij welke fabrikanten updates beschikbaar hebben gesteld om de kwetsbaarheden te dichten.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.