Malware maakt onder mkb-ondernemers de meeste slachtoffers

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime waardoor mkb-ondernemers worden getroffen. In totaal zegt 1 op de 5 ondervraagde mkb’ers wel eens het slachtoffer geweest van cybercriminaliteit.

Dat blijkt uit onderzoek van het Lectoraat Cybersecurity in het mkb van de Haagse Hogeschool, dat in samenwerking met MKB-Nederland is uitgevoerd in twintig branches. Het onderzoek van het nieuwe lectoraat van de Haagse Hogeschool, dat op 7 november onder leiding van lector dr. Rutger Leukfeldt officieel van start is gegaan, laat onder meer zien dat bedrijven met meer dan 50 medewerkers significant vaker (39,1 procent van deze groep) slachtoffer zijn dan bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers (21,8 procent) en bedrijven van 1 tot 10 medewerkers (15,1 procent). Hoewel malware, ransomware en phishing in het mkb vaker voorkomen dan bijvoorbeeld hacking (7 procent), DoS-aanvallen (5 procent), afpersing (3 procent) en identiteitsmisbruik (3 procent), blijken in absolute aantallen nog altijd grote aantallen bedrijven getroffen te worden door deze vormen van cybercrime.

Verbeteren cyberveiligheid

“Mkb’ers hebben wel verstand van ondernemen, maar zijn geen beveiligingsspecialisten, en al helemaal niet als het gaat om de complexe digitale wereld met onbegrepen dreigingen waarvoor je geen tastbare beveiliging kunt aanschaffen. Het is totaal anders dan de fysieke wereld en dat maakt het mede moeilijk om goede keuzes te maken”, zei voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland bij de startbijeenkomst van het Lectoraat Cybersecurity. MKB-Nederland is enthousiast over het nieuwe lectoraat van de Haagse Hogeschool en verwacht dat deze een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de cyberveiligheid in de grote en diverse groep mkb-bedrijven.

Volgens Van Straalen is de gemiddelde mkb-ondernemer zich bewust van de digitale gevaren en doen de meeste ondernemers hun best om de beveiliging goed te regelen, maar zoals ook het onderzoek van het lectoraat laat zien, lukt dat maar ten dele. Daarom vormt cybercriminaliteit zowel een enorme schadepost voor de economie als geheel als voor de winstgevendheid van de mkb-bedrijven die het doelwit zijn.

Digital Trust Center

De voorzitter van MKB-Nederland zou graag zien dat het lectoraat kennis en inzichten vergaart over cyberveiligheid in het mkb en met praktisch werkbare aanbevelingen, informatie en ondersteuning komt, die brancheorganisaties vervolgens kunnen verspreiden onder hun leden. Van Straalen adviseert het lectoraat ook om gevraagd en ongevraagd beschikbare kennis te delen met het nieuwe Digital Trust Center, dat onder meer tot doel heeft het mkb te helpen met de juiste informatie.

MKB-Nederland en de Haagse Hogeschool werken al enige tijd samen in het project Veilig Zakelijk Internetten, dat zowel individuele ondernemers als brancheorganisaties helpt in de strijd tegen cybercrime. In dit project, dat wordt ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken, kunnen ondernemers onder meer de veiligheid van hun digitale omgeving laten testen en kunnen brancheorganisaties de specifieke risico’s van hun achterban in kaart laten brengen. Vervolgens krijgen ze tips op maat om die risico’s te elimineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.