Slechts 28% van de gebruikers zet twee-factor authentificatie in

computer-1591018_960_720-pixabay-thedigitalway

Twee-factor authentificatie is een belangrijke beveiligingsmaatregel die misbruik van gestolen inloggegevens kan tegengaan. Desondanks zet slechts 28% van de gebruikers deze beveiligingsfunctionaliteit in.

Bij twee-factor authentificatie identificeren gebruikers zich niet alleen door hun gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, maar ook via een tweede methode. Dit kan bijvoorbeeld een toegangscode zijn die via SMS of een app wordt toegestuurd, maar ook een U2F-sleutel. De extra beveiligingslaag voorkomt dat aanvallers die de inloggegevens van een gebruiker in handen krijgen erin slagen toegang te krijgen tot diens accounts.

54% gebruikt twee-factor authentificatie vrijwillig

Duo Security heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van twee-factor authentificatie onder 443 Amerikaanse gebruikers. Hieruit blijkt dat slechts 28% van de gebruikers twee-factor authentificatie in de praktijk inzet. Van de gebruikers die aangeven twee-factor authentificatie te gebruiken, geeft 54% aan dit vrijwillig te doen. 29% zegt gedwongen te zijn, terwijl 16% aangeeft hiervoor incentives te hebben ontvangen.

45% van de gebruikers die twee-factor authentificatie inzet geeft aan deze beveiligingsmaatregel toe te passen bij iedere dienst die deze mogelijkheid biedt. Gebruikers die de maatregel slechts bij enkele diensten inzetten, zetten twee-factor authentificatie hier in aangezien zij deze diensten het meest belangrijk vinden en hier data staat opgeslagen die zij goed willen beschermen (42%) of doordat zij verplicht worden twee-factor authentificatie te gebruiken (49%).

Rapport

Meer informatie is te vinden in een rapport dat Duo Security heeft gepubliceerd over het onderzoek.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.