Kaspersky Lab en Raad van Europa slaan handen ineen om mensenrechten online te beschermen

Volgens verschillende rapporten is de helft van de wereldbevolking verbonden met internet en dit aantal blijft elk jaar groeien. Omdat de online wereld zo’n grote rol speelt in het leven van zoveel mensen, klinkt het logisch dat ook hier mensenrechten moeten worden gerespecteerd en beschermd. De realiteit is echter dat hier vaak inbreuk op wordt gemaakt. Om dit te veranderen, heeft de Raad van Europa vandaag een overeenkomst ondertekend met Kaspersky Lab en een aantal van ‘s werelds toonaangevende technologiebedrijven om gezamenlijk te streven naar een open en veilig internet. 

Kaspersky LabTijdens een ceremonie in Straatsburg op de eerste dag van het Wereld Forum voor Democratie, hebben Anton Shingarev, vicevoorzitter Public Affairs bij Kaspersky Lab, en de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, de overeenkomst ondertekend. Deze is bedoeld om de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtstaat op internet te versterken.

Samen met Kaspersky Lab hebben vertegenwoordigers van zeven andere toonaangevende technologiebedrijven middels een briefwisseling hun handtekening gezet onder de overeenkomst. Het gaat om Apple, Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Orange en Telefónica. Zes van ‘s werelds grootste technologieorganisaties hebben ook hun loyaliteit toegezegd, te weten Computer & Communications Industry Association (CCIA), DIGITALEUROPE, European Digital SME Alliance, European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO), GSMA en Global Network Initiative (BNI).

De samenwerkingsovereenkomst is een van de prioriteiten van de Internet Governance Strategy 2016-2019 van de Raad van Europa, die beoogt internetgebruikers te beschermen door te bouwen aan een online-democratie en de bescherming van de mensenrechten op internet te waarborgen. Om deze doelen te bereiken, heeft de groep – die openstaat voor andere toekomstige partners – ingestemd met samenwerking op verschillende belangrijke gebieden, waaronder:

  • De bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik
  • Vrijheid van meningsuiting online
  • Het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens
  • Onderwijs voor democratisch burgerschap
  • Gendergelijkheid online
  • Bestrijding van cybercriminaliteit en terrorisme
  • Cultuur en digitalisering

“Het internet is een uniek domein, een plek waar we allemaal iedere dag kunnen inchecken”, zegt Anton Shingarev. “We lezen het nieuws en de sociale media, we plannen onze vakanties, we winkelen en bankieren, en we laten iedere dag een enorme digitale voetafdruk achter. Dit domein wordt echter ernstig bedreigd: cybercriminelen proberen het te exploiteren en misbruiken, terroristen gebruiken het om te rekruteren en overheden willen het maar al te graag reguleren. Daarom is deze samenwerking met de Raad van Europa en al die invloedrijke organisaties zeer welkom, zodat we sterk staan in onze missie voor een veilig internet en allemaal ten volle kunnen blijven genieten van ons digitale leven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.