Ransomware is grootste bron van zorgen

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Ransomware blijft de grootste bron van zorgen voor IT security professionals. Bijna 46% van de organisaties heeft in de afgelopen twaalf maanden met een ransomware uitbraak te maken gehad. In meer dan de helft van de gevallen werden hierbij meer dan vijf apparaten getroffen.

Dit blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group in opdracht van beveiligingsbedrijf Cylance onder 300 IT security professionals. Van de bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden door ransomware zijn getroffen, geeft 60% aan meerdere malen met dezelfde ransomware te maken te hebben gehad. 12% van de getroffen bedrijven geeft aan het geëiste losgeld te hebben betaald in een poging systemen en data weer toegankelijk te maken.

Bekende en onbekende malware

35% van de respondenten noemt bekende malware de bedreiging waar zij in de laatste twee jaar het vaakst mee te maken hebben gehad. 29% stelt juist het meest geconfronteerd te worden met onbekende malware, waarvoor nog geen malware-signature beschikbaar is.

44% noemt onbekende malware de grootste bedreiging voor endpoints binnen het bedrijf. De grootste impact van gecompromitteerde endpoints is volgens respondenten een onderbreking van de bedrijfsvoering (32%), verminderde productiviteit van kenniswerkers (31%) en vertraging van andere IT-projecten (28%).

82% is bezorgd over staatshackers

IT security professionals maken zich het meeste zorgen over de dreiging die uitgaat van cybercriminelen (90%), gevolgd door staatshackers (82%), hacktivisten (79%) en insiders (78%). Machine learning wordt het vaakst ingezet als beveiligingsmaatregel om dergelijke aanvallers buiten de deur te houden. 47% van de respondenten zet deze technologie momenteel in, terwijl 23% testen hiermee uitvoert. Tweederde van de respondenten geeft aan dat machine learning zowel nieuwe als onbekende malware gedetecteerd die andere endpoint security oplossingen weet te omzeilen. 25% stelt machine learning in te zetten om de productiviteit te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.